IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Június 12-e a gyermekmunka elleni világnap


A statisztikák több mint 168 millió gyerekmunkást tartanak számon. Ténylegesen ennél sokkal több gyermek lehet érintett. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO a munkaerőpiacon megjelenő tizenkét éves, valamint a heti 14 óra felett munkát végző 18 éves kor alatti fiatalt gyerekmunkásként tart számon, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerő-piaci és életesélyei szempontjából károsnak tart. Az ENSZ szakosított hivatala szerint a probléma különösen égető a dél-ázsiai és csendes-óceáni térség számos országában.
Magyarországon, a törvényes körülmények között megszervezett, 15 éves kortól lehetséges szünidei diákmunka nem minősül szabálytalan foglalkoztatásnak. A diákmunkásokat nem szabad túlóráztatni, továbbá éjszakai műszakban, veszélyes munkakörökben sem lehet őket alkalmazni.
A gyermekmunka elleni világnap, június 12-e, amelyet 2002-ben tartottak meg először a világban.

Forrás, bővebben:

Wikipédia - A gyermekmunka elleni világnap
Gyermekjogi egyezmény - Jogok és kötelességek
ILO - World Day against Child Labour
Híradó.hu - Ma van a gyerekmunka elleni világnap


A Klubrádió nálunk is szól.
Kattints a képre!

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand
  • Egy esetleges karanténra vonatkozó pontos forgatókönyvet, a járvány elleni hatékony védelmet is kér a BKV-sofőrök számára a fővárosi közlekedési cégnél működő két szakszervezet. Az utasokkal való közvetlen érintkezés elkerülése érdekében...

kep5