NEWSHungarian Government must stop criminalisation of migrants, says ETUC

Hungarian Government must stop criminalisation of migrants, says ETUC

The European Trade Union Confederation (ETUC) is extremely worried by the so-called ‘national consultation about immigration and terrorism’ recently launched by Hungarian Prime Minister Viktor Orban. The letter launching the consultation and the attached questionnaire is a perverse attempt to criminalise migrants and fuel populism by making a clear and direct connection between migration and terrorism. Wrong assumptions can only lead to bad policies and are surely not in the interests of Hungarian citizens.

“Viktor Orban’s national consultation on immigration and terrorism clearly tries to instil anti-immigrant and anti-European sentiments in the Hungarian population. It delivers false message which run counter to fundamental European values enshrined in EU Treaties and International Conventions,” says Luca Visentini, ETUC Confederal Secretary.

“In undermining EU migration policies, Mr Orban is not acting in the interests of the hundreds of thousands of Hungarian citizens living and working abroad."

"The introductory text, as well as the way the questions are formulated, show clearly the Hungarian Government’s opposition to everything the European Union stands for, and contravene basic principles of humanity."

“Linking terrorism to the human tragedy taking place on European borders is a perverse attempt to play on the fears of ordinary citizens and manipulate them for political purposes. This behaviour is extremely worrying and totally unacceptable. European trade unions call upon the Hungarian Government to stop this consultation process.”

05.05.2015

ETUC: http://www.etuc.org/press/hungarian-government-must-stop-criminalisation-migrants-says-etuc#.VUmVm5PeyWN

A magyar kormánynak le kell állítania a bevándorlók kriminalizálását – hangoztatja az ESZSZ

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) súlyosan aggodalmasnak tartja az Orbán Viktor, magyar miniszterelnök által, a közelmúltban indított „nemzeti konzultációt a bevándorlásról és terrorizmusról”. A konzultációt indító levél, és kérdőív a migráció és a terrorizmus közvetlen összekapcsolásával perverz kísérletet tesz a migránsok kriminalizálására és a populizmus szítására. A téves feltevések csak rossz politikákhoz vezethetnek, és biztosan nem szolgálják a magyarok érdekeit.
„Orbán Viktor nemzeti konzultációja a bevándorlásról és terrorizmusról egyértelműen bevándorló és Európa ellenes érzéseket próbál kelteni a magyar lakosságban. Ez hamis üzenet, ami ellentétes az EU alapszerződésekben rögzített alapvető európai értékekkel és nemzetközi egyezmnényekkel” mondta Luca Visentini, az ESZSZ szövetségi titkára.
„Az EU migrációs politikájának aláásásával Orbán úr nem a külföldön dolgozó magyar polgárok százezreinek érdekei mentén cselekszik.”
„A bevezető szöveg és a kérdések megfogalmazása világosan mutatja, hogy a magyar kormány mindennel szembehelyezkedik, amit Európa jelent, és szembemegy az emberiesség alapelveivel.”
„A terrorizmus és az unió határvidékén zajló tragédia összekapcsolása perverz módon próbál rájátszani az emberek félelmeire politikai célú manipulálásuk érdekében. Ez a viselkedés rendkívül aggasztó és teljesen elfogadhatatlan. Az európai szakszervezetek felszólítják a magyar kormányt hogy állítsa le ezt a konzultációs folyamatot."

Brüsszel, 2015. május 5.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

INTERNATIONAL CONTACTS