NEWSA Tisztes Munka Világnapja

A Tisztes Munka Világnapja

Október 7.

ELÉG A KAPZSISÁGBÓL!
Tisztes Munka! Tisztes Bérek!
Tisztes munkához tisztes bérek tartoznak!

A szakszervezetek, mindenekelőtt a tisztes munkáért, a méltányos foglalkoztatásért, a munkavállalói jogok tiszteletben tartásáért emelik fel szavukat. Október 7-én, a Tisztes Munka Világnapján a Föld valamennyi országában külön is felhívják a figyelmet az országokon belüli és az országok közötti, gyakran nagyságrendi gazdasági, szociális különbségekre. A kormányoknak, a vállalkozóknak elemi kötelessége azonos létfeltételeket teremteni az emberek számára - munkahelyeket, megfelelő munkakörülményeket, tisztes megélhetést biztosító jövedelmet kell biztosítani mindenkinek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség programot ajánl a szociális partnereknek: a bérfelzárkoztatás 4x9-es programját. Ennek eredményeként rövid időn belül felszámolható a dolgozói szegénység.

Véget kell vetni a kapzsiságnak, a mérhetetlen egyenlőtlenségnek. A gazdasági válság és annak utóhatásai, a voluntarista kormányzati és vállalkozói gazdaság- és szociálpolitika terheit milliónyi dolgozó nyögi, de mindössze 7 százalékuk tömörül szakszervezetekbe, miközben százmilliók várják, hogy nagyobb védelemben, biztonságban legyen részük. Ezt a SZAKSZERVEZETEK, a kollektív érdekvédelem nyújthatja csak! Hatékony, sikeres szakszervezetekre van szükség, de ez csak AKTÍV TAGOKKAL lehetséges!

BE A SZAKSZERVEZETBE!
EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK! EGYÜTT VAGYUNK ERŐSEBBEK!
BE A SZAKSZERVEZETEKBE!

Budapest, 2015. október 7.

Magyar Szakszervezeti Szövetség

*

A Magyar Szakszervezeti Szövetség javaslata a dolgozói szegénység felszámolására

•    Minden teljes munkaidőben dolgozó legalább a mindenkori létminimumnak megfelelő nettó összegű bért kapja meg,
•    az alacsony keresetűek esetében 9 százalékos személyi jövedelemadó érvényesüljön,
•    2016 évtől kezdődően, 3 éven keresztül, évi 9 százalékkal emelkedjen a minimálbér és a szakmunkás bérminimum,
•    meg kell őrizni a minimálbér és a garantált bérminimum közötti arányt,
•    egységesíteni szükséges a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér összegét,
•    a minimálbér emelésének hatását érvényesíteni szükséges a közalkalmazotti rendszerben,
•    az állam vállalja, hogy minden évben legalább a minimálbér emelés mértékének megfelelő általános béremelést hajt végre az állami vállalatoknál,
•    2018-ban a nettó minimálbér összege és a létminimum értéke közti különbség szűnjön meg.

*

World Day for Decent Work (WDDW)

With the global economic crisis still hitting working people hard in every part of the world, trade unions around the world will once again organise mobilisations, events and activities on October 7 to demand decent jobs and full respect for workers’ rights.

Just 7% of working people in the formal and informal sectors are union members, yet hundreds of millions more want the security and protection that unions provide. Organizing new members is the most crucial task facing the union movement worldwide, and the World Day for Decent Work is a great opportunity to spread the union message far and wide, to reach out to others to help them join their union and to support global solidarity actions for working people.

Since 2008 the ITUC has been organising the World Day for Decent Work (WDDW) on 7 October. This is a day for mobilisation all over the world: one day when all the trade unions in the world stand up for decent work. Decent work must be at the centre of government actions to bring back economic growth and build a new global economy that puts people first.

No action is too big or too small for the World Day for Decent Work: whether be it a round table discussion, a huge demonstration, a protest letter, a flash mob action or something completely different.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

INTERNATIONAL CONTACTS