NŐI TAGOZAT OLDALAI

El a kezekkel az EBH-tól!

Tiltakoznak a szakszervezetek a munkavállalók egyik fontos védelmi bástyájának számító Egyenlő Bánásmód Hatóságnak a felszámolása ellen, s felszólítják a kormányt: vegye le napirendről az EBH „integrálási” tervét. Úgy tűnik, a kormány lopakodva, egyeztetés nélkül totálisan felszámolná a munkavállalók érdekvédelmi rendszerét – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő tagozata.

El a kezekkel az EBH-tól! – követeli közleményében a MASZSZ Nő tagozata a hamarosan a parlament elé kerülő „Egyes törvényeknek az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését biztosító módosításáról szóló törvényjavaslat” tervére reagálva. Ez a terv ugyanis nem más, mint az EBH totális felszámolása – érvel felháborodva Hercegh Mária. A tagozat vezetője nem érti, az egyre súlyosabb járványhelyzetben – és egyébként is –, miért fontos a kormánynak a munkavállalók egyik védelmi bástyájának számító hatóság totális megszüntetése. Mi baj van az Egyenlő Bánásmód Hatósággal? Ha csak az nem, hogy a megalakulása óta eltelt 15 évben a szakszervezetek gyakran éltek a hatóság által biztosított lehetőségekkel, főként a munkahelyeken tapasztalt egyenlő bánásmód elvének megsértése elleni fellépésükben – magyarázza. Az EBH a szakszervezetek utolsó bástyája, ahol az egyenlő bánásmód megsértése elleni vizsgálatot kezdeményezhettek, egyebek között a nők kárára történő munkahelyi bérkülönbségek miatt is.

A tervezett átalakítási tervre mondhatnánk, hogy csak a „táblát” írják át, de ez nem igaz – állítja. Úgy véli, az intézmény önálló működésének a megszűntetésével a kormány tovább gyengítené a munkavállalói jogérvényesítést, és drasztikusan csökkenti az egyenlő bánásmód elvének betartásáért küzdő szakszervezetek lehetőségét is. A tagozatvezető szerint jobb lenne, ha a jogalkotó azokkal a feladatokkal, foglalkozna, amelyekkel évek óta „tartozik” a munkavállalóknak. Ilyen például a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolása, a munkahelyi erőszak elleni munkaügyi szabályozás, az otthonról végzett munka kereteinek szabályozása vagy a járvány idején felmerülő foglakoztatási keretek egyértelművé tétele vagy éppen a pandémiával összefüggő táppénz szabályainak pontosítása.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata nyomatékosan felkéri a kormányt, vegye le napirendről az EBH felszámolását. El a kezekkel az EBH-tól!

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand