NŐI TAGOZAT OLDALAI

A nemzetközi Nőnap alkalmából

A Nemzetközi Nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1907 óta, Magyarországon 1948 óta, minden március 8-án ünneplünk.

A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedő megemlékezéssel szemben, munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és a szabad munkavállalásával kapcsolatos, demonstratív nap volt.

A Nemzetközi Nőnap, a létrehozók szándéka szerint, az az egyszerű, de mégis történelmet alakító nap, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és egyenlő lehetőségekért vívtak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség női szervezetének vezetőjeként határozottan azt képviselem, hogy ez a nap, sokkal aktuálisabb az eredeti tartalmában ma, mint valaha volt.

Nem ezért, mivel 2021 márciusa semmihez nem hasonlítható, hanem ennek ismeretében. Bezárás, COVID járvány, társadalmi bizonytalanság a jövőnk féltése, a családok helyzetének megváltozása, és még számos itt fel nem sorolt biztos és bizonytalan tényező, de a nők terhe örök, sőt még növekedett is.

Az ünnep eredeti tartalma: a béregyenlőség, a rövidebb munkaidő, a társadalomban való részvételi lehetőség, - sajnos ma is a napi képviselni valónk alapelemei, kiegészítve a járvány hozta újakkal.

Bebizonyosodott, hogy a járvány teremtette új helyzet már megint a nőkre teszi a terhek jó részét. A nők többlet feladatatok sokaságát kapták a társadalom leosztásából.

A járvány kezdetekor „ránk dőlt” az összes, évek óta tagadott és el nem ismert tény – a társadalom szociális igényét kielégíteni hivatott, nagyon alulértékelt területeken – a nők dolgoznak többségben.

Ja és a látható és persze a láthatatlan, de nagyon is elvégzendő feladat, az otthon végzett munkától, a család ellátásán át, az otthon tanulásig, de az idős családtagok felelősségéig, na és számos, eddig nem is ismert feladat, felkerült a nők listájára.

Megdöbbentük, tapsoltunk, elképedtünk, kicsit szégyelltünk magunkat, de tartok tőle ez is elmúlt. Megszoktuk. Mint megannyi helyzetben, ezek is felkerültek a mozgalmárok megteendők listájára.

Kinek jut eszébe egy év COVID után, hogy a veszélyben minden nap elvégzik a munkájukat a kereskedők, a szociális területen dolgozók, a közlekedést működtetők, az egészségügyben dolgozók, és megannyi területen dolgozók és akiket most itt nem soroltam. Természetes, az volt eddig is és tartok attól, hogy ez ezután is így lesz. A járvány még közel sem múlt el, máris elfelejtettük.

Joggal tehető fel az a kérdés, hogyan van az, hogy ennyi eltelt küzdelmes év és annyi megtett cselekvés után, „a COVID tudás” birtokában, 2021-ben még mindig harcot kell folytatni az alapvető munkáltatás, a társadalmi részvétel egyenlőségéért a nyilvánvaló szükségleteket végzők megbecsüléséért és a tisztes munkakörülményeiért.

A munkahelyek többsége még mindig olyan, ahol nők foglalkoztatása, nem jelent egyenlőséget sem bérben, sem megbecsülésben. A társadalom még mindig álságos szemforgatással tűri, hogy a gyermeket vállaló nő kevesebbet érjen a munkáltatóknak azon férfi kollégáinál, akinek ez nem hátrány, de kifejezetten előnyt jelent, bár statisztikák igazolják, hogy a járványhelyzet sokszorosára növelte a láthatatlan fizetetlen feladat és munka arányát a nők körében. És hát ezért sem kapunk semmi nemű elismerést.

Szóval, mi történik itt? Amikor a nők, ugyan annyi időben dolgoznak, a munka, a karrier és minden civil és szakszervezeti tevékenység mellett, a család terheit ma is a nők viszik túlnyomó többségben, -- „természetesen”, a megbecsülés erre az egy napra marad.

Hogyan az, hogy amikor a gyengébb nemről beszélünk, az a nő, és amikor a férfit meg kell őrizni a „világnak”, legyen ez az egészsége, a tekintélye, a pozíciója – a társadalom ezt is nőnek a felelősségévé teszi.

Az én vágyam az, hogy egyszer már csak szép emlék legyen a törekvés, amiért harcolni kellett elődeimnek és nekem is. De addig is: le kell hámozni erről a tiszta eszméért és törekvésért indult mozgalmi ünnepről, mind azt, ami az idők folyamán rárakódott, eltakarva az eredeti alapértékeit.

Legyen ez a nap a munkát vállaló nők napja, és tegyük ezt ünneppé mi, szakszervezetes nők és férfiak, együtt.

Ennek jegyében tegyünk azért, hogy a NŐNAP újra ünnep és a miénk legyen.

Hercegh Mária
tagozatvezető

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand