NŐI TAGOZAT OLDALAI

Egymilliárd Nő Ébredése

 Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising)

Az alábbi levelet olvasták fel, írták alá az esemény résztvevőivel együtt, majd postázták a demokratikus pártoknak az „Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) elnevezésű nemzetközi mozgalom magyar résztvevői:

Tisztelt Demokratikus Pártok!

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket. Konkrétan számoljanak be arról, az egyes témákat külön érintve, hogy mit fognak tenni a nőknek a döntéshozatalban való egyenlőtlen arányú részvétele, a partnerkapcsolati erőszak, a szexuális erőszak, a munkahelyi nemi diszkrimináció és szexuális zaklatás, a fogantatás és a szülés formáját és körülményeit korlátozó jogszabályok és orvosi szokások, továbbá a prostitúció, illetve az ezt kísérő fizikai, lelki, szexuális és gazdasági kizsákmányolás ellen.
Egyúttal felszólítjuk Önöket, hogy a Parlamentbe kerülésük esetén támogassák a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Európa Tanácsi egyezmény, az ún. Isztambuli Egyezmény aláírását és ratifikálását, majd a ratifikálást követően a feladatok végrehajtását, az ezekhez szükséges költségvetés hozzárendelésével.

Ez a nemzetközi egyezmény a nőket ért erőszak elleni sikeres küzdelem zálogaként zéró toleranciát hirdet és átfogó megközelítést tartalmaz. Az ebben meghatározott feladatok végrehajtásával Magyarország komoly eredményeket érhet el a párkapcsolati erőszak során megölt nők számának visszaszorításában is. Az évi 70 halálos áldozat akár egy választási cikluson belül is csökkenhet. Ehhez szükséges a megfelelő jogszabályok elfogadása, a társadalom érzékenyítése, az ifjúság erőszakmentességre nevelése, a különböző kapcsolódó szakmák és szférák (rendőrség, ügyészség, bíróság, egészségügy, oktatás, szociális szféra, gyermekvédelem, mentálhigiénés szakellátás, államigazgatás, egyházak, önkormányzatok, civil szervezetek, szakszervezetek stb.) megfelelő képzése és az áldozatok számára elérhető szakszerű ellátórendszer kiépítése és fejlesztése. A különböző intézkedéseknek az elkövetők felelősségre vonását, az áldozatok biztonságát, védelmét és támogatását kell szolgálniuk.
Mint Magyarország állampolgárai követeljük, hogy a demokratikus pártok is lépjenek fel egyértelműen és hatékonyan a nők elleni erőszak minden formájával szemben, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon élete során minden ötödik nőt ér szexuális zaklatás vagy partnerkapcsolati erőszak.

Budapest, Nyugati tér, 2014. február 14.

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby)

Bővebben:
A magyar nyelvű kampányfilm (Bombera Krisztina, Bozsik Yvett, Kulka János, Pál Dénes és mások részvételével) ide kattintva elérhető.
A mozgalom hivatalos oldala ide kattintva elérhető.
Egy mozgalom, amely mellett az egész világ áll - a facebook oldal ide kattintva elérhető.


A Klubrádió nálunk is szól.
Kattints a képre!

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand
  • Egy esetleges karanténra vonatkozó pontos forgatókönyvet, a járvány elleni hatékony védelmet is kér a BKV-sofőrök számára a fővárosi közlekedési cégnél működő két szakszervezet. Az utasokkal való közvetlen érintkezés elkerülése érdekében...

kep5