Minőségi munkahelyek

Ma már nem csak és kizárólag az számít egy munkavállalónak, hogy mennyit ígérnek egy munkahelyen, hanem – szerencsére – már az is sokat nyom a latba, hogy milyenek a munkakörülmények, milyen védőháló van, ha a cég megszűnik segítik-e a munkavállalóit az elhelyezkedésben - hogy csak néhányat megemlítsünk. A „Minőségi munkát, minőségi munkahelyet” című projekt keretében egy a mindennapi életben könnyen alkalmazható kritériumrendszer került kidolgozásra: mégpedig egy olyan, amely gazdasági területtől függetlenül bárhol bármikor alkalmazható.

A workshopokon elhangzottak, a munkavállalók véleménye, valamint a külföldi már a gyakorlatban már jól működő rendszerek alapján ki is alakult, hogy Magyarországon melyek lehetnek a minőségi munkahely legfontosabb kritériumai.

Kialakult tehát a kritériumrendszer, aminek a gyakorlati alkalmazhatóságát próbálják ki a Dunántúli régióban egy pilot program keretében, amely a napokban indul.

Ennek során önkéntesen jelentkező vállalkozások kerülnek górcső alá. Azt vizsgálják, hogy mennyiben felelnek meg a kritériumrendszer által támasztott követelményeknek.

Az ott dolgozók által anonim módon kitöltött online kérdőíveket értékelik ki. Azok a cégeket melyek megfeleltek a kritériumrendszer feltételeinek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezeti Szövetség „Minőségi Munkahely” minősítésben részesíti. Három évre lesz jogosult az adott cég a minősítés, illetve az ezzel járó logó használatára.

A minősítés egyrészt fontos támpont a leendő munkavállalók számára, másrészt a munkáltatóknak is jó, mert ez komoly presztízst jelent hiszen az elismerést lényegében a saját munkavállalóitól kapta. A munkavállalók pedig biztosak lehetnek abban, hogy azon a munkahelyen jó dolgozni, megfelelő a munkakörnyezet, s megbecsülik az ott dolgozókat.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom