Hírek
MASZSZ: elszállt az infláció, szó sem lehet egyszámjegyű minimálbér-emelésről!

Szó sem lehet egyszámjegyű minimálbér-emelésről, hiszen még a mértéktartó gazdasági előrejelzések sem zárják ki az év végi 20 százalékos inflációt sem – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután a napokban kiderült, már augusztusban is 15,6 százalékkal romlott a pénz. És még csak most jön a java – szögezi le a szövetség elnöke.


Végezetes hiba lenne egyszámjegyű minimálbér-emeléssel beérni, amikor az infláció már most is az egekig szállt, de még nem tudjuk, hol és mikor áll meg – szögezte le Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke egyszerűen méltatlannak tartja a közelmúltban többször elhangzott 8-12 százalékos latolgatást is úgy, hogy napok óta ismert az augusztusi 15,6 százalékos mérték. Az igazán nehéz hónapok még csak most jönnek, gazdasági elemzők szerint az infláció év végéig eléri – lehet, meg is haladja – a 20 százalékot. Ezért szó sem lehet egyszámjegyű minimálbéremelésről – szögezte le Zlati Róbert. A minimálbérért dolgozók így is egyre nehezebben tudnak megélni a keresetükből, éppen ezért nem engedhetjük meg, hogy az ő bérük ne emelkedjen az inflációt még csak meg sem közelítő mértékben – tette hozzá.

A MASZSZ nehéz tárgyalásokra készül a kormány és a munkáltatók képviselőivel, s azzal az elhatározással ül tárgyalóasztalhoz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésein, hogy nem engedi méltatlanul alacsony, pláne nem egyszámjegyű mértékkel megalázni és még nehezebb megélhetési helyzetbe taszítani az amúgy is legkevesebbet kereső munkavállalókat és családok százezreit. A szövetség nem feledkezik meg az évek óta elmaradó bérajánlásról sem, amely elsősorban a versenyszférához tartozó, de állami vállalatoknál kialakuló bérfeszültségek kezelését segítené.

A MASZSZ-nál azonban aggódnak azokért is, akiknek a munkahelyeit az elviselhetetlenül megemelkedett rezsiköltségek miatt bezárnak, s ezért utcára kerülnek. Akik belátható időn belül nem találnak új munkahelyet, kénytelenek lesznek álláskeresési támogatásért folyamodni. A rendszer azonban végtelenül méltánytalan és mindössze három hónapra szól. A MASZSZ többször is jelezte, minimum 9 hónapra kell meghosszabbítani ezt az időszakot. A kormány eddig ezzel nem foglalkozott, ám az elnök úgy véli, itt az ideje, hogy ez a probléma is terítékre kerüljön.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elvárja, hogy a kormány az eddiginél lényegesen több figyelmet fordítson a legkevesebbet kereső vagy éppen munkanélkülivé vált emberekre.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom