VKF ülés elé: A MASZSZ érdemi minimálbér egyeztetést vár

Érdemi, konkrét számokat is tartalmazó egyeztetést vár a jövő évi minimálbéremelésről a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) Monitoring Bizottsága holnapi, október 12-ei ülésén. Az infláció tragikus helyzetbe hozza a legkisebb keresetűeket, ezért már jó ideje nem kérdés, hogy kizárólag kétszámjegyű emelés jöhet szóba. A vita mindössze a mértéken lehet – írja közleményében a MASZSZ.

A MASZSZ tagszervezeteinek tapasztalata szerint már az eddigi infláció is végtelenül nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat, a dinamikus pénzromlás pedig még az egyes munkahelyeken megszerzett évközi kompenzációt is elviszi, sőt túlszárnyalja. Az már jó ideje nem kérdés, hogy a minimálbéreket kétszámjegyű mértékkel kell emelni úgy, hogy az a jelenleg 20 százaléknál tartó infláció ellenére is megőrizze a vásárlóértéket. A forint ilyen mértékű elértéktelenedése minden magyar állampolgárt a korábbinál lényegesen nehezebb helyzetbe hoz, ám a legkisebb keresetű munkavállalók és családok megélhetését egyenesen tragikusan érinti – érvel Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke reméli, hogy a VKF Monitoring Bizottság holnapi – október 12-ei – ülésén megkezdődnek az érdemi, már az inflációhoz igazított béremelési százalékról való tárgyalások. Ezen az ülésen már nem kerülgethetjük tovább a forró kását, nem ködös jövőről, hanem a sürgető valóságról, az egyre súlyosabb megélhetési válságról és annak megoldásáról kell egyeztetnünk, konkrét százalékok ismeretében – szögezte le az elnök.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom