Hat konföderáció nyilatkozata

maszszSZEF logo DelfinLigamunkstancsok7 Szvetsg LOGO

A jelen nyilatkozatot aláíró 6 magyar szakszervezeti konföderáció kezdeményezi, hogy a Covid-19 járványhelyzet ismételt erősödése miatt Magyarország Kormánya az országos érdekegyeztetési intézményrendszer (VKF és OKÉT) keretei között folytasson érdemi konzultációt a következő negyedév és az előttünk álló két év gazdaság- és munkaerőpiaci védelmének kérdéseiről.

Bővebben: Hat konföderáció nyilatkozata

A TB törvény változásai 2020. július 1-től

A 2020-as év második felétől jelentős átalakuláson megy keresztül a magyar társadalombiztosítási rendszer és ezzel egyidejűleg a fizetendő járulékok is megreformálódnak.

Bővebben

MASZSZ: alkotmányellenes a gazdasági mentőcsomag több pontja

A szövetség az Alkotmánybírósággal megsemmisíttetné a határozatot

Alkotmányellenes és nemzetközi egyezményekbe is ütközik a kormánynak a gazdasági mentőcsomagként ismertté vált azonnali intézkedésekről szóló rendelete – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ közvetlenül az Alkotmánybíróságtól kérné a határozat megsemmisítését, ám – mint ismert – ettől a jogtól már megfosztották a szakszervezeteket is, ezért felkéri a parlamenti pártok képviselőit, tegyék meg ők a bejelentést.

Bővebben: MASZSZ: alkotmányellenes a gazdasági mentőcsomag több pontja

Tisztelgés a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések áldozatai előtt

A tegnapi nap (ápriis 28.) volt a munkabalasetek áldozatainak nemzetközi emléknapja.
Ennek akalmából a Munkahelyi Balesetben Elhunytak és Megsérültek Emlékművénél gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztünk meg a múlt évben mukabalesetekben megbetegedett, megsérült, és elhunyt dolgozókról.

A megemlékezésen részt vett: Kordás László MASZSZ elnök, Zlati Róbert FEB elnök, Kondor Norbert munkavédelmi bizottság elnöke, György Károly munkavédelmi bizottság titkára, nemzetközi titkár.

Bővebben: Tisztelgés a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések áldozatai előtt

Május 1. program

9:30-10:00 Zenés gyülekező
10:00-10:15 Szakszervezeti beköszönés, követeléseink ismertetése
10:15-11:00 Virtuális felvonulás, visszatekintés az elmúlt 130 év eseményeire
11:00-12:00 Gyermek és családi foglalkoztató Dániel Andrással és a Kuflikkal
12:00-13:00 Déli filmkavalkád: Miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni?
13:00-14:00 Élethelyzetek a válságban – kisfilm válogatás
14:00-15:15 Munka a járvány idején - webinárium
15:30-16:45 Lakhatási válság és bérlői önszerveződés - webinárium
17:00-18:15 Nők és anyák a válságban - webinárium
18:15-19:00 Virtuális zászlóbontás

Április 28 - a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja

MASZSZ - SZEF – ÉSZT nyilatkozat

Különleges helyzetben emlékezünk meg idén a munkavégzéssel összefüggésben megsérültekről, megbetegedettekről és elhunytakról az április 28-i nemzetközi emléknapon. Egy világméretű kihívás, a Covid-19 többszörösen is rávilágít az egészséges, biztonságos munkakörnyezet, a tudatos védekezés fontosságára.

Bővebben: Április 28 - a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja

Követelések

1. Követeljük, hogy a veszélyhelyzet miatt munkájukat elvesztett emberek és vállalkozások kapjanak állami segítséget. Senki ne maradjon jövedelem nélkül!
  2. Követeljük, hogy a munkaidő-keretet minden munkahelyen, ahol működik szakszervezet csak kollektív szerződés keretében lehessen módosítani!
  3. Követeljük, hogy vonják vissza a kulturális dolgozók és a szakoktatók közalkalmazotti jogviszonyát megszüntető törvényjavaslatot!
  4. Követeljük, hogy a veszélyhelyzet gazdasági hatásait csökkentő intézkedésekről a munkadók és a munkavállalók érdekeit képviselő országos szövetségek bevonásával hozzanak meg döntéseket!
  5. Követeljük, hogy erősítsék meg a munkahelyi, ágazati és országos érdekegyeztetés fórumait!
  6. Követeljük, hogy az állam által foglalkoztatottak körében, különösen az egészségügyben, a szociális szférában, a rendvédelem területén, az állami és önkormányzati közigazgatásban, és az oktatásban kerüljön sor érdemi bérfejlesztésre!

Drámaian sok a munkabaleset

Egyre többen halnak meg munkavégzés közben

Bővebben: Drámaian sok a munkabaleset

Az ITUC főtitkárának levele Orbán Viktorhoz (2020. április 22. )

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség és az általa képviselt 163 országbeli 200 millió dolgozó nevében erőteljes tiltakozásunkat fejezzük ki azon két közelmúltbeli, a koronavírus járvány hatásai enyhítésével kapcsolatos intézkedésekre vonatkozó Kormányrendelettel kapcsolatban, mely a rendkívüli állapot idejére felfüggeszti a Munka Törvényt (03. 18.) és 24 hónapra kiterjeszti a munkaidőkeretet (04. 10). Ez utóbbi szabad kezet ad a munkáltatóknak, hogy egyoldalúan kényszerítsen túlmunkára, azzal, hogy a kifizetések elszámolását a 24 hónapos ciklus végére időzíti.

Bővebben: Az ITUC főtitkárának levele Orbán Viktorhoz (2020. április 22. )