Idősek Világnapja

Ünnepség és konferencia a MASZSZ székházban

A MASZSZ Nyugdíjas Tagozata október 17-én az Idősek Világnapja alkalmából, az idősek köszöntésére ünnepséget szervezett.
A köszöntőt, Kordás László a MASZSZ elnöke tartotta meg.
Ezt követően került sor egy, az idősek helyzetével foglalkozó konferencia megtartására.
A konferencia kezdetén Juhász László, a Nyugdíjas Tagozat elnökségi tagja ismertette az előzményeket:
A MASZSZ Nyugdíjas Tagozat Elnöksége 2015-ben napirendre tűzte a 7 évvel korábban országgyűlési határozattal elfogadott Nemzeti Idősügyi Stratégia felülvizsgálatát, Korózs Lajos előterjesztésében. Az Elnökség megállapította, hogy a jelenlegi kormány semmit nem tett és tesz az abban foglaltak megvalósításáért, ezért elérkezett az idő egy új Stratégia megalkotására. A megváltozott körülmények következtében megfogalmazni, hogy mit kell tenni ennek érdekében. Egységesek voltak a vélemények abban is, hogy több mindent másképpen kell megfogalmazni, de meg kell vizsgálni azt is, hogy szükséges-e új fejezetekkel bővíteni a Stratégiát.
Határozat született arról is, hogy az elkészült új Stratégiát bemutatjuk az európai partner szervezeteinknek – különösen a FERPA -nak – és javasoljuk egy Európai Idősügyi Stratégia kidolgozását. Az Elnökség Juhász Lászlót bízta meg a munka koordinálásával.
Első lépésben a három legnagyobb idősügyi szervezet (MASZSZ Nyugdíjas Tagozat, NYOK, NYOSZ) vezetőivel egyeztettünk, ahol egyetértésre jutottunk egy új Stratégia kidolgozásában, és abban is, hogy kiket kérjünk fel az egyes fejezetek kidolgozására.
Közben a FERPA főtitkárával konzultáltunk és tájékoztattuk a folyó munkákról. Javasoltuk, hogy ebből kiindulva hozzunk létre a FERPA égisze alatt egy Európai Idősügyi Stratégiát. A javaslatot elfogadta, támogatta és a FERPA tevékenységi körébe beilleszthetőnek ítélte.
Ezt követően Korózs Lajos aktív közreműködésével meghatároztuk, hogy milyen fejezetekből álljon a Stratégia. Ennek alapján kértük fel a kiválasztott szakembereket a fejezetek kidolgozására.
A konferencia célja, hogy a teljes részletesség mellőzésével, villanásszerűen bemutassuk szervezeteink testületi tagjainak és az aktivistáknak, hogy hol tartunk, hogyan fog felépülni az Új Stratégia.
Ezután került sor a felkért előadók előterjesztésére:

A konferencia első előadója Korózs Lajos szociológus volt, aki a „Demográfiai adatok Életkörülmények, az idősek helyzetének elemzésével” foglalkozott.
„Az élethosszig tartó fejlődés/tanulás, törekvés az életöröm, az autonómia megőrzésére és az önmegvalósításra” előadója Talyigás Katalin szociológus volt.
„Az egészség és hosszabbéletűség” témájában Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szólalt fel.
„A generációk együttműködése” téma előadója Lévai Katalin szociológus volt miniszter beszélt.
„Az Idősek gazdasági aktivitása, érdekvédelme” kérdéseiről Herczog László közgazdász volt miniszter fejtette ki véleményét.
Baráth Gábor ONYF volt főigazgatója volt az előadója az „Egy működő és fenntartható nyugdíjrendszer” kérdésének.
 „A média szerepe az idősekről alkotott társadalomkép kialakításában” Simkó László újságíró, médiaszakértő tartott előadást.
„Aktivitását és függetlenségét, társadalmi presztízsét megőrző idős ember” téma elemzésében Véghné Reményi Mária NYUBUSZ képviselője szólalt fel.

A konferencia értékes, gazdag ismeretanyaggal, a jövőkép kialakításával, számos hasznosítható javaslattal szolgált és sürgős, halaszthatatlan tennivalókat vázolt fel. Egy Új Idősügyi Politika kidolgozásához, kialakításához alapvető, megalapozott ismeretanyagaival egy további lépést jelentett.
Juhász László zárszavában megköszönte az előadóknak a színvonalas előterjesztéseket és kifejtette azon véleményét, hogy a munkát folytatva a következő év elejére egy olyan Új Idősügyi Stratégia fogalmazódik meg, amely a nyugdíjas társadalom elvárásait jeleníti meg a politikai szereplők, a döntésekben illetékes kormányzati szervezetek felé.

Az összefoglalót készítette:
Juhász László

június 2017
H K Sze Cs P Szo V

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!