Nemzetközi fellépés

Csontos István

Vezérigazgató

FKF Zrt.

Brüsszel, 2017. január 16.

Tisztelt Csontos Úr!

Király András és három szakszervezeti tisztségviselő elbocsájtása

EPSU

Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége

Csontos István

Vezérigazgató

FKF Zrt.

Brüsszel, 2017. január 16.

Tisztelt Csontos Úr!

Király András és három szakszervezeti tisztségviselő elbocsájtása

Az EPSU, a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége nevében írok Önnek, amely 49 ország több, mint 7 millió munkavállalóját képviseli. Rendkívül nyugtalanítónak tartjuk azt a lépését, amit Király András, a HVDSZ2000 szakszervezet elnöke és három kollégája ellen tett. A HVDSZ 2000 az EPSU tagszervezete, és ebben az ügyben közösen lépünk fel a Közszolgálati Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségével valamint az Európai Szakszervezeti Szövetséggel és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetséggel.

Azzal, hogy kirúgta ezt a négy munkavállalót és kizárta őket a szakszervezeti irodából, Ön közvetlenül megszegte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 87. és 98. egyezményét, melyek garantálják a szakszervezetek szabad egyesüléshez, a szervezkedéshez való jogát, illetve a 151. konvenciót, amely ezen jogoknak a közszolgálattal kapcsolatos érvényesülését illeti. Lépése ugyancsak ütközik az Európai Tanács Európai Szociális Kartájával, és az EU Alapvető Jogok Kartájának 12. és 28. paragrafusában foglaltakkal.

Üdvözölnénk, amennyiben levelünkre mielőbb válaszol, és jelzi, hogy a munkavállalókat azonnali hatállyal vissza helyezi, és a továbbiakban betartja a helyes eljárásokat.

Folyamatosan, nagy figyelemmel fogjuk követni a helyzet alakulását és tagszervezeteinket tájékoztatjuk a fejleményekről.

Tisztelettel,

Jan Willwem Goudriaan