Hírek EKSZ: Adomány helyett hosszú távú megoldást a BKV-nak!

EKSZ: Adomány helyett hosszú távú megoldást a BKV-nak!

„Az nem normális, hogy minden évben sztrájkkal kell fenyegetőzni”

Adomány helyett hosszú távú megoldást sürget a közösségi közlekedés finanszírozására a sztrájkra készülő Egységes Közlekedési Szakszervezet. A kormánynak ugyanis más országokhoz hasonlóan alapvető kötelessége lenne a rendszeres hozzájárulás a szolgáltatás működtetéséhez, s nem tekintheti azt kivételes, a választási kampányban gyakorolt kivételes kegynek – közölte az EKSZ a tegnapi Kormányinfón elhangzottakra reagálva. A szakszervezet szerint itt az alkalom, hogy a kormány kidolgozza végre a hosszú távú finanszírozási megoldást, amelyben – más európai országokhoz hasonlóan – az állami részvételt is jogszabályban rögzítik.

Kivételesen egyetért Lázár Jánossal az Egységes Közlekedési Szakszervezet, legalábbis abban, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott a béremelés elmaradása miatt sztrájk előtt álló BKV esetleges támogatásáról: a kormány azt nem teheti meg, hogy csak a fővárosnak és a BKV-nak segít, a vidéki önkormányzatoknak és közlekedési társaságoknak pedig nem. Ez bizony nagyon igaz – szögezi le Nemes Gábor, az EKSZ elnöke. Azt azonban a szakszervezet enyhén szólva is furcsállja, hogy mindezt a miniszter úgy közölte, mintha soha nem hallott volna arról, hogy más európai országokban nemcsak a választás előtti kampányban gyakorolt kegy, hanem évtizedek óta bevett alapvető és szabályozott gyakorlat a kormány részvétele a közösségi közlekedési szolgáltatás működtetésében. Erre az EKSZ csak az elmúlt egy évben többször is felhívta a városvezetés és a kormányzati illetékesek figyelmét, ezért most némi elégedettséggel, ám legalább ekkora csodálkozással fogadta az újdonságnak tálalt tegnapi bejelentést. A szakszervezet szerint azonban az alkalmi támogatás helyett jogszabályi változtatással állandósítani kell a közösségi közlekedés működtetési költségének felosztását a régiók, az önkormányzatok és a kormány között. Ez a szolgáltatás ugyanis a világon sehol nem rentábilis, önmagában a jegybevétel egyetlen országban sem fedezi a kiadásokat. Az EKSZ szerint a főpolgármesternek és a Megyei Jogú Városok Szövetsége képviselőinek – akikkel, a bejelentése szerint éppen tárgyalni készül a miniszter – el kellene érniük, hogy a kormány legalább most, a választási kampányában dolgozzon ki és vezessen be egy megbízható hosszú távú finanszírozási modellt, s jogszabályban pontosan rögzítse az egyes szereplők kötelezettségét.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet erre a most adódó lehetőségre levélben is felhívja azoknak az érintett városok polgármestereinek a figyelmét, akikkel tárgyalmi készül a miniszter. Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a béremelés miatt minden évben ismétlődő cirkusznak – szögezi le Nemes. Az elnök szerint ugyanis az mégsem normális, hogy minden évben sztrájkfenyegetéssel és több száz felmondólevéllel kell kikényszeríteni a béremelést, amely például az állami tulajdonú cégeknek alanyi jogon jár.  Az EKSZ összegyűjtötte a környező országokban régóta működő finanszírozási modelleket, amelyek alapján a hazai gyakorlatot is ki lehetne dolgozni.

június 2017
H K Sze Cs P Szo V

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!