HírekSzimpozium – „A Burgenland – Nyugat-Magyarország régió ingázói folyamatainak felmérése a munkavállalók és a munkaerő piaci szempontból releváns hatóságok és intézmények szemszögéből“ – Raiding, április 13.

Bár lassuló ütemben, de továbbra is nő az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma. A legfrissebb adatok szerint 2018 márciusában mintegy 38.000 bejelentett dolgozó közül a határ menti Burgenlandban 15.700-an voltak – ez az összes külföldi munkavállaló 80%-a.

Aki Burgenlandban él, vagy csak turistaként utazik, mindenütt találkozik magyar dolgozóval, a vendéglátásban, a szolgáltatás, a kereskedelem leg különbözőbb területein. Jelentősen magasabb fizetések, „emberibb” főnökök, jobb munkakörülmények – legalább is ezeket említették a megkérdezettek, a FairWork projekt keretében készült felmérés szerint. Ugyanakkor, a hogy az osztrák szakszervezeti szövetség (ÖGB) burgenlandi elnöke rámutatott, ha a szakszervezeteket kérdezik, akkor a kép már sokkal árnyaltabb. A magyar munkavállalók részére is, hisz nagyon sokuk számára az ÖGB olyan juttatásokról ad információt, amiről vagy nem tudnak, vagy nem kapnak meg, így a karácsonyi pénz, a túlmunka díjazása.

A pontos tájékoztatás, a munkavállalói jogokkal, jogosultságokkal kapcsolatos ismeretek megosztása, a határ menti térség tisztességes foglalkoztatási viszonyainak érvényesítése – ezek a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az ÖGB közös projektjének céljai. A csaknem másfél évtizedes, több projektben testet öltő együttműködés már eddig is sokat adott mind az ingázó, mind az áttelepülő magyar dolgozóknak és családjaiknak. Az eredmény a több, mint hetvenezer tanácsadás, bővülő szakszervezeti tagság, rendezettebb munkaügyi viszonyok.

Mindezek mellett ma már arra is kell figyelni, hogy milyen eszközökkel, intézkedésekkel lehet elejét venni az „agyelszívásnak”, hogy az egzisztenciális kényszerek ne vigyék el takarítónak a magyarországi pedagógust, hogy a CSOK bevezetése óta erősödő építőiparban ne legyen égető munkaerőhiány, mert a szakemberek pár kilométerrel nyugatabbra találják meg számításaikat.

Ezekről a kérdésekről folyt élénk panelvita, melyben a MASZSZ-t Kordás László elnök képviselte, ismertetve a tavaly készített problématérképet, a szövetség bérfelzárkóztatást célzó programját és a szakszervezet megerősítésének szükségességét.

György Károly

A projekt elérhetősége: https://www.facebook.com/fairwork.at.hu/