HírekNemzetközi Szakszervezet Szövetség 2018 Május elsejei nyilatkozat

Nemzetközi Szakszervezet Szövetség 2018 Május elsejei nyilatkozat

150 éve, hogy angliai dolgozók összefogtak, s Manchesterben megalakították a világ első szakszervezeti központját, az angol Szakszervezeti Kongresszust.

Ők, és a dolgozó emberek sok más helyen voltak azok, akik lefektették a mai 200 milliós globális szakszervezeti mozgalom alapjait. Az első korai lépések óta nők és férfiak együtt építették szakszervezeteiket és változtattak a történelem menetén.

2018 május elsején, tisztelettel adózunk azoknak, akik oly sok áldozatot hoztak azokért az alapvető jogokért, amit sokan adottnak tekintenek – jogot a szervezkedés szabadságához, a kollektív alkuhoz, a diszkrimináció és kizsákmányolás elleni védelemhez és a biztonságos munkakörülményekhez. Szolidárisak vagyunk mindazokkal, akiket megfosztanak jogaiktól, s akik elődeink másfél évszázaddal ezelőtti harcát folytatják a kizsákmányolás és visszaélések ellen ott, ahol az alapvető jogok nem érvényesülnek.

Tudjuk, hogy félelmetes erők munkálkodnak e jogok felszámolásáért. A nagyvállalati erő kezd kicsúszni az ellenőrzés alól, a demokráciákat az 1% téríti el, és túl sok kormány áll melléjük, s nem a dolgozókért lép fel. Bolygónk és az itt lakók jövője azon áll, hogy egy apró elit kapzsisága mit juttat az emberek életszínvonalához, és az általuk kényszerített gazdasági modell hogyan éli fel a föld végső erőforrásait. Elhatalmasodnak a demagógok és idegengyűlölők, kihasználva a globalizáció mai megbukott modelljét fémjelző egyenlőtlenség és bizonytalanság miatti társadalmi elégedetlenséget.

A szakszervezetek mindig kiálltak és ki fognak állni központi értékeink, az egyenlőség, a méltóság, a fejlődés, a demokrácia és béke mellett. Csak ezen értékek megvalósítása, a kollektív fellépés erején, a szolidaritáson kelresztül valósulhat meg a jobb jövő ígérete. Abban a világban, ahol a szabályok az embereket szolgálják.

Itt az ideje, hogy megváltoztassuk a szabályokat, hogy ledobjuk a bilincseket a demokráciáról, az emberi jogokról. Nekünk, szakszervezeteknek kell építenünk a dolgozók erejét, a városokban, vidéken, a munkahelyeken és közösségekben, mindenütt a világon, hogy a reményt valósággá váltsuk.

Május elsejét magabiztosan és határozottan ünnepeljük, biztosítva, hogy mozgalmunk alapító tételei a jövő sarokkövei.

• A béren kívüli juttatások, különösen azok öngondoskodást szolgáló elemeinek tervezett megadóztatása miatt demonstrált a villamosipari szakszervezet. Az érdekképviselet – immár a konföderációk szervezésében – további tüntetéseket kezdeményezne. A Magyar Szakszervezeti...