HírekNemzetközi kapcsolatok erősítése a szakszervezetek jövőjéért

Nemzetközi kapcsolatok erősítése a szakszervezetek jövőjéért

Hogy miért fontos a nemzetközi hálózatépítés és 5 év alatt milyen eredményeket lehet elérni, többek között erről is szó volt a CEYTUN projekt tizedik, jubileumi konferenciáján Berlinben. Szakszervezeti berkeken belül gyakorta halljuk, hogy a hazai munkára kell helyezni a hangsúlyt és ameddig itthon van min javítani, addig fölösleges a nemzetközi vonalat erősíteni. Azonban amellett, hogy mindig van min javítani, ha nem tekintünk túl a nemzeti korlátainkon, akkor nehezebb fejlődni is, hiszen egy-egy külföldi tapasztalat, jó gyakorlat nagyon sokat tud érni, ha azt megfelelően alkalmazzuk.

A CEYTUN, vagyis a Central European Young Trade Unionists Network, magyarul Közép-Európai Fiatal Szakszervezeti aktivisták Hálózatának projektje 5 évvel ezelőtt indult el a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával, azzal a céllal, hogy 6 közép-európai ország – Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Németország – számára létrehozzon egy platformot a kapcsolatépítésre. A projekt keretén belül évente 2 konferencia valósul meg, mindig más országban és mindig más témában, amelyet a résztvevők előzetesen egyeztettek. A projekt résztvevői 35 év alatti szakszervezeti fiatalok, tisztségviselők, akik érdeklődnek a nemzetközi tevékenység iránt, nyitottak és szeretnének tanulni, illetve beszélnek angolul, hiszen ez elengedhetetlen feltétele a projektben való részvételnek.

A június 18-i konferenciát megelőző napon, a résztvevők ismerkedése zajlott, valamint a felkészülés a másnapi rendezvényre. A konferenciának a Friedrich Ebert Stiftung berlini székháza adott otthont, ahol a résztvevők egy kötetlenebb beszélgetés keretében tehették fel kérdéseiket a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnökének, Reiner Hoffmann-nak, azzal kapcsolatban, hogy ő hogyan látja a fiatalok jövőjét Európában. Ezt követően ő, illetve Michael Sommer, a FES igazgatója nyitották meg a konferenciát, amely a „Fiatalok hangja Közép-Európában” címet viselte.

Ezt követően a CEYTUN-sztori történetéről hallhattak a jelen lévők egy áttekintés, amelyet Nagy Viktória, a Szakszervezetek Egyesülési Fóruma Ifjúsági Tagozatának (SZEFIT) elnöke, a projekt magyar koordinátora és Bábel Balázs a VASAS nemzetközi titkára, a projekt koordinátor helyettese tartottak és a rendezvény moderátoraiként is szolgáltak. A projektet bemutató ismeretanyag az alábbi linken elérhető és letölthető: http://www.fes-socialdialogue.org/fileadmin/public/events-attachments/CEYTUN_X_leaflet.pdf.

A konferencia hátralévő részében Salvatore Marra és Tom Vrijens is tiszteletüket tették, akik az Európai Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Bizottságának (ETUC YC) korábbi elnökei voltak. Hozzászólásukban megerősítették a CEYTUN tagjainak azt az elképzelését, miszerint a nemzetközi hálózatépítésnek kiemelt szerepe van a fiatalok szakszervezeti tevékenységében és az is említésre méltó, hogy a projekt már ötödik éve él és ennek folytatása is tervben van.

Zárásként a résztvevő országok egy-egy konföderációjának elnökével volt beszélgetés, ahol többek között a CEYTUN eddigi tevékenységéről kérdezte őket a két moderátor és a projekt folytatásának lehetőségéről.Doszpolyné Mészáros Melinda (Liga Szakszervezetek), Erich Foglar (korábbi elnök, ÖGB), Földiák András (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma), Josef Kollár (KOZ SR) és Jozef Stredula (CMKOS) kivétel nélkül támogatásukról biztosították a jelenlévőket, illetve írásban is megerősítették elkötelezettségüket a projekt folytatása iránt, kiemelve annak sikerességét és jelentőségét a közép-európai szakszervezeti mozgalom számára.

Kunert Annamária
Ifjúsági Tagozat vezető-helyettes

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!