Szolidaritási nyilatkozat

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata szolidáris a „rabszolgatörvény”’ ellen tüntetőkkel, egyetért és támogatja jogos követeléseiket.

Tagjaink döntő többsége elutasítja a parlament által elfogadott törvényt, mely a munkavállalókat rabszolga sorsra ítéli, teszi mindezt minden érdekegyeztetés nélkül, a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával.

Az utóbbi hosszú évek során ilyen mértékű tiltakozási hullám nem volt az országban. A tiltakozási hullámot  a MASZSZ indította el, amikor az utcára hívta az embereket a „rabszolgatörvény” törvényi elfogadása ellen tiltakozva.

Már a tervezet olyan felháborodást, tiltakozást gerjesztett, amely a nyugdíjasok széles körében, különösen azt a történelmi időszakot idézte fel, amikor elődeink a 3X8 órás követelés bevezetéséért harcoltak. Most 2018-ban hihetetlen, de igaz, ismét aktuálissá vált ez a harc. És éppen a „Családok éve” időszakában!

Jogos nyugdíjasaink felháborodása azért is, mert őket, családjaikat, gyermekeiket, unokáikat érzékenyen érintik a törvényben megfogalmazottak.

Nem véletlen tehát, hogy  a tüntető tömeg sorai között a társadalom minden korosztálya jelen van. Nyugdíjasaink a dermesztő hideg, a hosszú gyaloglások ellenére aktív résztvevői a tüntetéseknek, amely mára már túllépte a rabszolgatörvény visszavonásával kapcsolatos követeléseket és számos más  kiemelkedően fontos kérdéssel összefüggő követeléseket is megfogalmaz: az oktatás, a szociális ellátás szűkítése, a  pártatlan bíróság, a szabad sajtó biztosításával kapcsolatban.

Tapasztaljuk, hogy egyre jobban erősödik az ellenzéki egység, a változás iránti igény. Az idősebb korosztály, a nyugdíjasok körében is egyre nő a feszültség, a létbizonytalanság, a jövőtől való félelem, különösen a minimál, ill. az alacsony nyugdíjjal rendelkezők, tartósan betegek, egyedülállók körében. Ma már készek tömegtüntetéseken is aktívan részt venni!

A tömeges demonstráció, a tüntetés és az azon résztvevők már spontán, mozgósítás nélkül is egyre többen vannak és követeléseiket a fővárosban, a Kossuth téren túl az MTV székházánál is , de az ország  más városaiban is  ezrek képviselik.

Mindezekkel nyugdíjasaink, az idősebb korosztály teljes egészében egyetért, támogatja, bátorítja, szolidaritásáról biztosítja a tüntetésben résztvevőket. Meggyőződésük, tapasztalataik szerint  az összefogás, az egység , a kitartás lehet a záloga a tüntetések eredményességének.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy minden körülmények között kerülni kell a rendbontást, a provokációkat, az atrocitásokat és az alkotmányos törvényeket mindenkinek be kell tartania.

További erőt, kitartást! Veletek vagyunk!

MASZSZ Nyugdíjas Tagozat
Budapest, 2018. december 19.

• Ha a dolgozókban van kellő elszántság, érvényesíteni tudják a követeléseiket. Erre a legjobb példa az Audi magyarországi gyára, de a munkavállalók másutt is sikereket értek el, s nem egyszer elég...