HírekMASZSZ Nyugdíjas tagozat: az idős emberek szavazata nem eladó

MASZSZ Nyugdíjas tagozat: az idős emberek szavazata nem eladó

Végtelenül megalázónak és igazságtalannak is tartja a nyugdíjasoknak szánt 9 ezer forintos rezsiutalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata.  A hirtelen ötlettel a kormány egyértelmű szándéka az idős emberek szavazatának megvásárlása az őszi önkormányzati választásokra. Felháborító, hogy a hatalom képviselői mindössze ennyire értékelik, sőt kihasználják az életük nagy részét tisztességben ledolgozott embereket – szögezi le a tagozat elnöke, Juhász László.

Nagyot tévednek a kormánynál azok, akik úgy gondolják, hogy a nyugdíjasokat meg lehet vásárolni az őszi önkormányzati választásokra időzített megalázó, 9 ezer forintos rezsiutalvánnyal – háborog Juhász László. A MASZSZ Nyugdíjas tagozatának elnöke felhívja a figyelmet: azért, mert valaki idős, még nem ment el az esze. Vagyis, az érintettek pontosan tudják, hogy éppen a szavazatukat készül megvásárolni a kormány a jól időzített rezsimorzsával. Ráadásul a rendszer végtelenül igazságtalan is – állítja –, mert a pénzt azok a kiemelkedően jómódban élők is megkapják, akiknek ez legfeljebb a kerti medencéjük fűtésének egynapos költsége, miközben a nagyon sokan végtelen szegénységben, szinte már nyomorban élnek. Nekik természetesen minden fillér jól jön, s éppen erre játszik a kormány – véli Juhász. De még erre sem jól – teszi hozzá -, hiszen azt egyelőre nem tudni, hogy az utalványt pontosan hogyan használhatják fel azok, akik a bankjukon keresztül csoportos beszedéssel egyenlítik ki a közüzemi számláikat. Átgondolatlan, hirtelen kampány-ötlet az egész – szögezi le az elnök.

A közleményben a tagozat vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy már nemcsak a bérektől szakadtak le vészesen a nyugdíjak, hanem a nyugdíjak között is egyre nagyobbra szakadék.  Azok, akik most vonulnak vissza, lényegesen több nyugdíjat kapnak, mint az ugyanolyan beosztásból, azonos évek ledolgozása után, de évekkel ezelőtt nyugdíjazott emberek – magyarázza. Juhász szerint teljesen egyértelmű, hogy a kormány régen magára hagyta az időseket, s nem is szándékozik méltó módon törődni velük. Ha ez ugyanis nem így lenne, akkor már visszaállította volna például, a tíz évvel ezelőtt megszüntetett vegyes – más szóval svájci – indexálási rendszert, amelynek eredményeként most évente átlagosan 250 ezer forinttal több lenne a nyugdíj. Ennyi pénztől fosztja meg a jelenlegi igazságtalan rendszer a nyugdíjasokat – állítja Juhász.

A MASZSZ nyugdíjas tagozatának elnöke leszögezi: az idős emberek szavazatát nem lehet megvásárolni. Az érintettek elvárják, hogy a kormány illetékesei a nagy érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetve rendezzék a megalázóan kevés nyugdíjakat. Nem alamizsnát, hanem megérdemelt, méltó nyugdíjat kérünk – összegezte a tagozat elnöke.