A MASZSZ összehívatta a VKF-et

A szövetség újratárgyaltatná a bérmegállapodást

Kétszámjegyű minimálbéremelést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség, ezért kezdeményezésére újratárgyalhatják a tavaly megkötött két évre szóló 8 százalékos megállapodást. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) november 11-én ülésezett, az újratárgyalásról azonban egyelőre nem döntött a kormány.

A 8 százalékos minimálbéremelés méltatlanul kevés, ezt már tavaly is így gondolta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, ezért nem is írta alá – egyedül a konföderációs vezetők közül – a kormánnyal kötött két évre szóló megállapodást. Kordás László szerint a statisztika is a MASZSZ döntésének a helyességét igazolja, hiszen még a legóvatosabb elemzők is 10,5 százalékos „bérkiáramlást” jeleznek egész évre. Ezek alapján Kordás határozottan állítja, hogy már az idén is jóval nagyobb, vagyis,  10 százalék feletti béremelésre is lehetőség lett volna. A MASZSZ jövőre mindenképpen kétszámjegyű emelést akar, korrigáltatná a tavalyi megállapodást, ezért kezdeményezte a kormánynál a VKF összehívását.

Az elnök emlékeztet: a minimálbér jelenleg bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint. A 8 százalékos emelés következtében az előbbi mindössze bruttó 161 ezer, utóbbi 210 600 forintra nőne. A megállapodás azonban azt is rögzíti, hogy az emelés mértékét felül lehet vizsgálni, ha bizonyos gazdasági paraméterek a tervezetthez képest másképpen alakulnak. A bérmegállapodás 2,7 százalékos inflációval, 3,9 százalékos GDP-növekedéssel, valamint 2,9 százalékos termelékenységnövekedéssel számol az idei évre nézve. Újratárgyalni akkor lehet a jövő évi összegeket, ha a végleges mutatók legalább 1 százalékkal eltérnek az előrejelzéstől, vagy a három mérőszám összesen legalább 2 százalékos eltérést mutat.

Márpedig a Pénzügyminisztérium adatai alapján ez az összességében 2 százalékos eltérés megvalósul: az infláció esetében 3,4, a GDP-nél 4,8, a termelékenység tekintetében pedig 3,9 százalékos növekedéssel számol a szaktárca.