MASZSZ: Nem maradhat senki jövedelem nélkül

Szakszervezeti ötpontos mentőcsomag

Ötpontos mentőcsomagot állított össze a kormány számára a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége a mai – április 3-ai – ülésén azzal a céllal, hogy javaslataival megakadályozza a munkavállalók anyagi ellehetetlenülését és segítse a vállalkozások talpon maradását, s a működés későbbi gyors visszaindítását. A MASZSZ nyomatékosan felhívja a kormány figyelmét a családok megélhetésének biztosítására. A szövetség üdvözli az egészségügyi alkalmazottak 500 ezer forintos plusz juttatásáról hozott döntést, és azt javasolja, hogy a nyilvános köszönet mellé kapjanak veszélyességi pótlékot azok a munkavállalók is, akik a kereskedelemben, a közlekedésben, a szállítmányozásban és ügyfélszolgálaton dolgoznak, vagy éppen a hulladék elszállításról gondoskodnak. Nekik köszönhetjük ugyanis, hogy a legfontosabb szolgáltatások továbbra is működnek, s az élet a veszélyes járvány ellenére sem állt le teljesen – írja közleményben a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait egyelőre nehéz felmérni, hiszen még csak a folyamat elején vagyunk, de máris érezhető a drámai hatás: naponta hallani vállalkozások csődjéről, s munka nélkül maradt emberek ezreiről – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ elnöksége a mai – április 3-ai - ülésén döntött egy olyan mentőcsomag összeállításáról, amellyel meg lehet – sőt, meg kell – akadályozni, hogy családok százezrei maradjanak bevétel nélkül – ismertette az ötpontos mentőcsomag célját és lényegét Kordás László elnök. A járvány okozta károk enyhítésére hozott kormányzati gazdasági intézkedések többsége már tartalmazza a korábbi szakszervezeti követeléseket, ám a munka és jövedelem nélkül maradt emberek megsegítéséről, a családok közvetlen megélhetéséről a veszélyhelyzetben még mindig nem intézkedett a kormány.

A MASZSZ az alábbi mentőcsomag azonnali teljesítését követeli a kormánytól:

1. Nem maradhat senki jövedelem nélkül!

• Bérkompenzációt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek állásidőre kell, hogy küldjék a munkavállalókat!
  • Kapjanak a gyerekek révén anyagi kompenzációt a családi rendszeren keresztül azok a szülők, akik az iskolai foglalkozások felfüggesztése miatt kereset nélkül maradtak, vagy az egyikőjük – zömében az anya - munkából való kiesése következtében már csak fél keresetből élnek!
  • Az élelmiszerek drasztikus drágulása miatt legyen adómentes a legrászorultabb réteg, a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottak bére!
  • Az álláskeresési támogatási időt hosszabbítsák meg a rendkívüli kormány-felhatalmazás idejét követően még 3 hónapig!
  • Az álláskeresési támogatás mértékét emeljék meg a megélhetési minimum szintjére!
  • Élelmiszert lehessen vásárolni Széchenyi Pihenőkártyán – SZÉP kártya – megmaradt szállás vagy szabadidős keretből is úgy, hogy azt átvezetik a vendéglátás alszámlára, s így a felhasználást sem adó sem tranzakciós díj nem terheli a veszélyhelyzet idején, de legalább 2020. augusztus 31-ig!

2. Érdekegyeztetést és szociális párbeszédet!

• A MASZSZ követeli, hogy a szociális partnereket vonja be a kormány az akcióterv előkészítésébe
  • Az országos érdekegyeztetési fórumok – VKF, OKÉT, KVKF – kéthetente tekintse át a gazdasági foglalkoztatási adatokat, a szükséges válságkezelési teendőket, s a korábban meghozott döntések hatékonyságát.

3. Átláthatóságot a támogatások felhasználásában!

• A szociális partnerek pontos kimutatást kérnek a kormányzati támogatásban részesültek számáról, s a segítség feltételeiről.
  • Biztosítson a kormány naprakész és hiteles foglalkoztatási – munkanélküliségi – adatokat a szociális partnerek számára!

4. A munkahelyek megőrzése, a gazdaság majdani gyors újraindítása érdekében a szakszervezetek elvárják, hogy a támogatásban részesülő vállalkozások vállaljanak elbocsátási stop-ot.

5.  Nyugdíjasok gyors megsegítése

• minden nyugdíjas, akinek a nyugdíj összege nem haladja meg a havi 150 ezer forintot, kapjon - lehetőség szerint még április hónapban - 50 ezer forint egyösszegű, rendkívüli juttatást. A havi 100 ezer forint alatti összegű nyugdíjban részesülők kapjanak "kiemelt összeget"!

A MASZSZ a javaslatcsomagot elküldi a kormány illetékeseinek, akiktől sürgős intézkedést vár.