Nekünk a magyar dolgozó az első!

A 2020. évi költségvetés jelen formájában a „munkaerőhiány költségvetése”: 2018-hoz képest két százalékponttal alacsonyabb béremelkedés, csökkenő kiadások a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban, csökkenő szakképzési és felnőttképzési támogatások jellemzik a jövő évet – állítja a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ismét elmarad a szembenézés azzal a ténnyel, hogy alacsony bérekkel nem lehet modern, a Nyugat-Európához felzárkózó gazdaságot építeni.

Bővebben: Nekünk a magyar dolgozó az első!

Németországban erősíti kapcsolatait a MASZSZ

A németországi anyacégeknél és a magyar leányvállalataiknál működő szakszervezetek közötti szorosabb együttműködésről, valamint az ágazati érdekvédelmi szervezetek közötti egyeztetésekről állapodott meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatmillió tagot számláló Német Szakszervezeti Szövetséggel (DGB) Berlinben.

Bővebben: Németországban erősíti kapcsolatait a MASZSZ

Kampányt indít a MASZSZ az EP-választáson való részvétel mellett

A demokráciának magában kell foglalnia a valóságos részvételt a politikai döntésekben, s a demokratikus részvételt a társadalomban és a munkahelyeken – ezt hirdette meg az Európai Szakszervezeti Szövetség az EP-választások kapcsán. A Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatja ezt, és mindenkit az európai parlamenti választáson való részvételre ösztönöz.

Bővebben: Kampányt indít a MASZSZ az EP-választáson való részvétel mellett

Magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

Tisztességes bért, napi legfeljebb nyolcórás munkaidőt, ötnapos munkahetet, s általában is több jogot követelünk a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek! Vagyis azon a harcos úton megyünk tovább, amelyen elődeink annak idején elindultak. Hiszen a chicagói munkásszakszervezetek már 1886. május 1-jére sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Magyarországon egyes területeken ma is ez a tét.

Bővebben: Magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

Száz évvel ezelőtt, 1914-ben Kanadában április 28-án törvény született a munkabalesetekben megsérült dolgozók kárpótlásáról. Ezt a napot választotta a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések globális emléknapjává a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és a világ szakszervezeti mozgalma. Magyarországon 2012-ben vált hivatalosan emléknappá.

Bővebben: Április 28. hagyományosan a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja

Demokráciát és szociális igazságosságot!

Szavazzunk az EP-választáson május 26-án egy biztonságos, élhető, erős Európára, ahol tisztességes munkahelyeken tisztességes bért fizetnek, s ahol érvényesülnek a kollektív munkavállalói jogok. Kérjük, mindenki vegyen részt a választáson, s voksoljon azokra, akiktől a leginkább remélhetjük, hogy a munkavállalói jogokat is képviselik majd az Európai Parlamentben.

Kordás László
a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke

Nőnapi kutatás 2019 - online kérdőív

Tisztelt Tagtársunk,

engedje meg, hogy két mondatban ismertessük Önnel a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának kezdeményezésére elindított kutatást.

Az online kérdőív segítségével megvalósuló anonim felmérés a nemzetközi nőnap mint lehetséges munkaszüneti nappal, az úgynevezett “családvédelmi intézkedésekkel”, illetve a nők elleni szexuális zaklatással kapcsolatban tesz fel kérdéseket. A kérdőív kitöltésével nemcsak a kutatás elkészültét segítheti elő, de hozzájárulhat egy, a női és férfi munkavállalókat egyaránt érintő tudás gazdagításához is.

Együttműködő segítségét előre is köszönjük.

Üdvözlettel,

Hercegh Mária
MASZSZ Nő Tagozat vezető

Online kérdőív

Bizalmat szavaztak a Magyar Szakszervezeti Szövetség tisztújító kongresszusán az eddigi elnöknek és alelnöknek is. A szervezet vezetésében tehát nincs változás, de mindketten szélesebb körű összefogást, még határozottabb és harcosabb fellépést ígértek a munkavállalók érdekeinek képviseletében.

Bővebben: MASZSZ tisztújító kongresszusa: a vezetők maradnak, de harcosabb szakszervezetet ígérnek

Szolidaritási nyilatkozat

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata szolidáris a „rabszolgatörvény”’ ellen tüntetőkkel, egyetért és támogatja jogos követeléseiket.

Bővebben: Szolidaritási nyilatkozat

Szakszervezeti konzultáció

Tisztelt munkavállalók, diákok és nyugdíjasok!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kiemelten fontos feladatának tartja, hogy fellépjen a munka világára vonatkozó minden olyan szabály ellen, amely kizárólag a tőke érdekeit szolgálja. Azt pedig, hogy ezek a szabályok a szakszervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül, egyéni képviselői indítvány alapján kerülnek parlamenti vitára, egyenesen elfogadhatatlannak és sérelmesnek tartjuk.

Bővebben: Szakszervezeti konzultáció

Alkategóriák