HírekBESZÁMOLÓ MASZSZ NŐI KONFERENCIA (2017. június 11-12-13)

BESZÁMOLÓ MASZSZ NŐI KONFERENCIA (2017. június 11-12-13)

KAMPÁNY hogy végre a társadalom is észrevegye és a kormányzat is reagáljon

A Magyar Szakaszervezeti Szövetség Női tagozata három napos konferenciára hívta meg a tagozat tisztségviselőit mely során megtartotta az alapítói tagok értekezletét is.

Az első nap elemeztük, értékeltük a Bérkülönbség – nem csak pénz kampányt. Levontuk a következtetéseket, megvitattuk a tapasztalatokat. Az előadások 13 helyszínen az ország több pontján kerültek megrendezésre közel 400 résztvevővel.

A rendezvény sorozat lényeg, hogy felhívjuk a figyelmet a nők és férfiak közötti bérkülönbségre. Ne csak egy, egy napos hír legyen, hanem napi renden tartsuk a témát, hiszen az elfogadhatatlan, hogy kevesebbet fizetnek a munkánkért, pusztán azért mert nők vagyunk, különösen annak tükrében, hogy az EU 2014-ben tett egy ajánlást a tagállamok felé a probléma kezelésére. Mivel eddig még semmi érdemi nem történt ebben az ügyben úgy döntött a tagozat, hogy ezzel a fontos a társadalom minden szegmensét érintő témával kiemelten foglalkozik.

A rendezvényeken kérdés munkáltatói szempontjait a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének képviselői világították meg a résztvevőknek.

Összességében elmondhatjuk, hogy a rendezvénysorozat elérte célját – helybe vittük a tudást, új ismereteket adtunk át.

A tagozat alapítóinak fontos feladata volt még, hogy megválassza és delegálja képviselőjét a MaSZSZ elnökségébe a résztvevők egyhangúlag Hercegh Mária tagozatvezetőt választották meg.

A nap végén Kiss – Rigó Alíz beszámolt a PERC Nő Bizottságának konferenciájáról melynek két fő témája a Nők és férfiak ellen irányuló munkahelyi erőszak elleni küzdelem valamint a „Számolj velünk „kampány értékelése voltak.

A konferencia további két napján a kampány folytatásához szükséges információkat, ötleteket és hasznos tudást gyűjtöttük össze a meghívót előadók segítségével.

Az elhangzott előadások tartalmasak, érdekesek voltak és nem egyszer új megvilágításba helyezték az eddigi munkánkat és a terveinket.

Böcskei Balázs politológussal beszélgethetünk arról milyen is a nők szerepe ma Magyarországon. Hogyan látja a politikai helyzetüket. Miért is fontos és elsődleges a bérkérdés rendezése.

Trapp Heni internetes kampány szakember előadását hallgathattuk meg a digitális kampányolás fortélyairól az internet által elérhető lehetőségekről a web.2 felületek hasznosságáról és használatáról. Bemutatta hogyan jelenhetne, meg a bérkülönbség kampányunk a világhálón milyen ötletes megoldásokkal lehetne figyelemfelkeltő kampányt indítani.

Dr. Német Zoltán „dr. Prezi” –vel azt kutattuk melyek a tényleges eltérések a nemek közötti előadási készségekben. Miben különbőzik a férfi és női kommunikáció mitől lesz jó egy kommunikátor.

Pető Péter 24.hu felelős szerkesztője és Rimány Zita a Kisalföld újságírója a sajtó képviselőiként mutatták be hogyan működik a mai modern újságírás. Válaszoltak a kérdéseinkre, adtak ötleteket a sajtó munkához.

Az utolsó napunk délelőttjén politikus nőkkel vitattuk meg a bér különbség kérdéskörét. A beszélgetésen részt vett Gurmai Zita (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Hegyesi Beáta (PM), Orosz Anna (Momentum) és Jancsó Andrea (LMP). Tájékoztatást kaptunk arról is, hogy a különböző pártok milyen lépéseket tettek eddig ebben a témában, milyen törvényjavaslataik voltak/vannak, milyen programokkal rendelkeznek.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének képviseletében Hannauerné Szabó Anna szekció elnök asszony beszélt a munkáltatókat érintő problémákról világította meg egy kicsit a „másik” oldal álláspontját, nehézségeit a női foglalkoztatás szemszögéből.

Végül, de nem utolsó sorban Kordás László elnök úr tartott előadást az „Érdekvédelem női arca” címmel a szövetség nő politikájáról és a tervezet programjairól.

Budapest, 2017. június 15.

Kiss – Rigó Alíz

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!