Tüntetés a közoktatásért

Több ezer pedagógus és szimpatizáns tüntetett a Kossuth téren a béremelésért és a jobb munkakörülményekért. Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZASZ) vezetője arról beszélt, nem lett az egy éve elfogadott rabszolgatörvény alkalmazva, és ez az egy évvel ezelőtti tiltakozások és az összefogások eredménye. Ezt az összefogást Kordás szerint tanulgatják még, de most itt vannak, mert szolidárisok a tanárokkal, és mert a MASZASZ tagjai nem akarnak túlterhelt gyerekeket és pedagógusokat látni az iskolákban. - Beszélt arról is, hogy rossz az elfogadott szakképzési törvény, mert ellehetetleníti a rosszabb körülmények közül jövő gyerekek előrejutását, mint mondta: „azt akarjuk, a munkások gyereki is bejussanak főiskolára és egyetemre." Ha sztrájkra kerül a sor mellettetek leszünk – tette hozzá Kordás László.

Bővebben: Tüntetés a közoktatásért

A MASZSZ országszerte mozgósít a pedagógus tüntetésre

Elsők között csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete november 30-ára meghirdetett tüntetéséhez sőt, országos mozgósításba kezdett a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ez nem politikai megmozdulás, de nem is csupán egy szolidaritási tüntetés lesz, hanem a gyerekek jövőjéért folytatott egyre élesedő harc, amit összefogással meg kell nyerni – szögezte le Kordás László elnök.

Bővebben: A MASZSZ országszerte mozgósít a pedagógus tüntetésre

A MASZSZ összehívatta a VKF-et

A szövetség újratárgyaltatná a bérmegállapodást

Kétszámjegyű minimálbéremelést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség, ezért kezdeményezésére újratárgyalhatják a tavaly megkötött két évre szóló 8 százalékos megállapodást. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) november 11-én ülésezett, az újratárgyalásról azonban egyelőre nem döntött a kormány.

Bővebben: A MASZSZ összehívatta a VKF-et

MASZSZ: Az utolsó védelmi bástya is elesett

Végleg megszűnnek a munkaügyi bíróságok, s a törvényszék elnöke fogja beosztani, melyik bíró, milyen ügyeket tárgyalhat. Vagyis, semmi garancia nincs arra, hogy továbbra is a munka világa területén korábban nagy gyakorlatot szerzett bírók ítélkezhetnek majd a munkavállalók peres ügyeiben. Ezzel az érdekérvényesítés utolsó fontos bástyája is elesett, így a kormány újabb határozott lépést tesz az érdekvédelmi rendszer totális lebontása felé – reagált a munkaügyi ítélkezés átalakításának hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Bővebben: MASZSZ: Az utolsó védelmi bástya is elesett

Ápolás, gondozás: kevés pénzért, embertelenül nehéz körülmények között

Méltatlanul alacsonyak a bérek, gyakran vállalhatatlanok a munkakörülmények, s rendszeresen csorbul az esélyegyenlőség elve is a sokak által lenézett gondozási, ápolási szektorban, ahol zömében nők dolgoznak. A szakgondozók Magyarországon átlagosan alig több mint 172 ezer forint forintért végzik embertelenül nehéz munkájukat, így nem csoda, hogy kritikus a munkaerőhiány a szakmában – hívja fel a figyelmet a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ csatlakozott az európai globális akcióhoz, amely idén a szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. A szövetség érdemi szociális párbeszédet kezdeményez.

Bővebben: Ápolás, gondozás: kevés pénzért, embertelenül nehéz körülmények között

Kordás László: Nyugdíjasok százezrei nyomorognak

Próbáljanak meg 28 500 forintos nyugdíjminimumból vagy akár 135 ezer forintból élni egy hónapig emberhez méltó körülmények között a kormány tagjai, s utána állítsák tiszta lelkiismerettel, hogy elfogadhatónak tartják a megalázóan kevés nyugdíjakat – javasolja a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ az Idősek Világnapja alkalmából is felhívja a figyelmet: a nyugdíjak annyira lemaradtak a bérektől, hogy szinte lehetetlen megélni belőle, több százezer idős ember nyomorog. A MASZSZ szerint a jelenlegi inflációkövető rendszerrel a kormány évente 250 ezer forinttól foszt meg mintegy 2,1 millió nyugdíjast.

Bővebben: Kordás László: Nyugdíjasok százezrei nyomorognak

MASZSZ Nyugdíjas tagozat: az idős emberek szavazata nem eladó

Végtelenül megalázónak és igazságtalannak is tartja a nyugdíjasoknak szánt 9 ezer forintos rezsiutalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata.  A hirtelen ötlettel a kormány egyértelmű szándéka az idős emberek szavazatának megvásárlása az őszi önkormányzati választásokra. Felháborító, hogy a hatalom képviselői mindössze ennyire értékelik, sőt kihasználják az életük nagy részét tisztességben ledolgozott embereket – szögezi le a tagozat elnöke, Juhász László.

Bővebben: MASZSZ Nyugdíjas tagozat: az idős emberek szavazata nem eladó

Nekünk a magyar dolgozó az első!

A 2020. évi költségvetés jelen formájában a „munkaerőhiány költségvetése”: 2018-hoz képest két százalékponttal alacsonyabb béremelkedés, csökkenő kiadások a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban, csökkenő szakképzési és felnőttképzési támogatások jellemzik a jövő évet – állítja a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ismét elmarad a szembenézés azzal a ténnyel, hogy alacsony bérekkel nem lehet modern, a Nyugat-Európához felzárkózó gazdaságot építeni.

Bővebben: Nekünk a magyar dolgozó az első!