Négy konföderáció közös sajtónyilatkozata

Az esemény apropója egy nemrégiben megjelent cikk, az állítólagosan alakulóban lévő kétpólusú szakszervezeti mozgalomról, amely becsmérlően nyilatkozik a négy konföderációról, s egyedüli úttörő, dinamikus növekedési pályán lévő, fejlődő szervezetként a LIGA Szakszervezeteket jelöli meg. Mindezt azzal támasztva alá, hogy több ágazati szakszervezet is "átpártolt" a LIGÁ-hoz a közelmúltban.

Ezeket az "átpártolásokat", vagy inkább "átcsábításokat" tartja tarthatatlannak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, mivel ahogy elmondta mindezt egy egyoldalú forráselosztásnak köszönhetően, a szociális modell magyarországi megerősítésére és a szociális partnerek kapacitásbővítésére szánt európai uniós pénzekből teszi a LIGA.

Kordás László, a MASZSZ elnöke azt emelte ki, hogy ők valóban hisznek az együttműködésben és tesznek is érte, hiszen a közelmúltban a három konföderáció által elindított egyesülési folyamat részeként két konföderáció - az Autonómok és az MSZOSZ - már beolvadt a MASZSZ-ba, míg a SZEF továbbra is konföderációként tagja annak, így a MASZSZ egy mindegy 220.000 fős tagságot képvisel, s valóban az ország legnagyobb konföderációja. Céljuk egy hatékonyabb, aktívabb társadalmi szerepvállalás megvalósítása.

Az ÉSZT elnöke, Dr. Kuti László arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 25 évvel ezelőtt az volt az álláspont hogy a szakszervezeti mozgalom legnagyobb problémája, hogy van egy egységszakszervezet (SZOT), ahol nem jelennek meg megfelelően az egyedi érdekek, addig ma sokan hangoztatják, hogy a rendszerváltás során kialakult plurális szakszervezeti modell a mozgalom legfőbb baja. Akkor is, most is egy konföderáció képviselt alapvetően eltérő értékrendet, pedig az alapok minden konföderációnál közösek, ez pedig a munkavállalók érdekeinek képviselete a tisztes bérek és munkakörülmények elérése érdekében.

Varga László SZEF elnök a megroppant szolidaritásról beszélt. Mint elmondta, itt már nem csak természetesnek nevezhető viták, hanem valódi konfliktusok vannak a LIGA és a négy másik konföderáció között, amelyek főleg az eltérő vezetői magatartásformák miatt alakultak ki.

Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az együttműködésre most különösen nagy szükség van, hiszen egy múlt heti döntésével a kormány „átlépett egy Rubicont”, jelesül a rendvédelmi életpályamodellt tartalmazó törvény megszavazásával egy létező szakszervezet törvényi felszámolásáról, megszűntetéséről is döntöttek. Eddig sem könnyítette meg a kormány a szakszervezetek életét – különösen a közszférában –, de ez a döntése példátlan és elfogadhatatlan, s szembemegy a nemzetközi normákkal.

A helyszínen kiosztásra került közös állásfoglalása itt olvasható.