HírekNemzetközi hírekNemzetközi tiltakozás

Nemzetközi tiltakozás

a szakszervezetet ért példátlan támadással szemben

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára, Sharan Burrow levélben fejtette ki álláspontját az FKF Zrt. menedzsmentjének küldött levelében, értesülve a szakszervezet ellen elkövetett példátlan támadásról.

ITUC

Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség

FKF Zrt Memendzsmentje

Budapest

Magyarország

Brüsszel, 2017. január 16.

Tisztelt Uram / Hölgyem!

Szakszervezeti jogok megsértése

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség nevében írok Önnek, amely a világ 163 országának 181 millió munkavállalóját, 340 országos szakszervezetét képviseli – Magyarországról is.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tájékoztatott minket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Zrt.) menedzsmentje által elkövetett, az egyesülési szabadságot ért példa nélküli jogsértésről.

Január 13-án, a bértárgyalások alatt négy szakszervezeti kollégánk került kirúgásra és kizárásra a vállalat menedzsmentje által. Ez a lépés a Magyarország által is ratifikált, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 87. és 98. egyezményének botrányos megsértését jelenti, csakúgy, mint az Európai Szociális Karta és az EU jogrendjének sérelmét is.

Tiltakozásunkat fejezzük ki ezen szakszervezet ellenes gyakorlatokkal szemben és teljes mértékben támogatjuk a MASZSZ-t, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetet (HVDSZ 2000-t) és a szakszervezeti tevékenységük miatt elbocsájtott szakszervezeti kollégáinkat. Szorgalmazzuk, hogy a menedzsment vonja vissza Csontos István Úr döntését, és térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, békés megoldást találni a bértárgyalásban és a szakszervezeti jogok garantálásához és tiszteletben tartásukhoz.

Nem fogunk habozni, hogy minden, a nemzetközi szinten rendelkezésre álló eszközt igénybe vegyünk az illetékes nemzetek feletti hatóságokkal kapcsolatot tartva biztosítsuk, hogy az egyesülési szabadság Magyarországon tiszteletben tartatssék.

Tisztelettel,

Sharan Burrow