HírekNemzetközi hírekAz olasz FILCAM-CGIL által vezetett Open Corporation projekt

Az olasz FILCAM-CGIL által vezetett Open Corporation projekt

A 2017. március 5-6-i budapesti munkaértekezlet margójára
Projekt az átlátszó és munkavállaló barát multinacionális vállalatokért – az olasz FILCAM-CGIL által vezetett Open Corporation projekt

A 2016 elején indult Open Corporation projekt célja az, hogy sajátos – és mondhatjuk innovatív - eszközeivel a szakszervezetek és a munkavállalók szempontjából (is) elősegítse és ösztönözze azt, hogy a multinacionális vállalatok minél átlátszóbbak és befogadóbbak, „munkavállaló barátok” legyenek. A projekt magyarországi partnere a Szakszervezetek Gazdaság-és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI). A projektet az olasz CGIL szakszervezeti konföderáció Kereskedelmi, Turisztikai és Szolgáltatási ága, a FILCAMS kezdeményezte. Társpályázók az UNI-Europa (a Szolgáltatási Szakszervezetek Európai Szövetsége), az EFFAT (a Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Turisztikai Szakszervezetek Európai Szövetsége). A magyarországi SZGTI-vel a projektben dolgozik az olasz Emilia Romagna tartománybeli IRES-CGIL kutatóintézet és a szófiai  ISTUR-CITUB szakszervezeti kutatóintézet. Társult partnerek az Európai Szakszervezeti Szövetség, az UNI-Global Union TWA (Kölcsönzött Munkaerő Európai Szövetsége). A projektben aktívan részt vesz néhány európai Üzemi tanács (EÜT) is , nevezetesen a Club Med, az  UniCredit és az  Adecco EÜT-je.
A projekt során elkészül az első komplex, a szakszervezeti szempontból fontos tényezők alapján kialakított rangsor, amely azt méri, hogy mennyire felelnek meg a multinacionális vállalatok olyan szempontoknak, mint a dolgozók számára az átláthatóság, a vállalati szociális felelősség, a munkavédelem, a vállalati pénzügyek, a szabványoknak (ISO) való megfelelés, az esélyegyenlőség, a fogyatékkal élő, pl. mozgáskorlátozott dolgozók munkavégzésének elősegítése, stb.. A multinacionális vállalatok az e rangsorban elért jó helyezésüket akár marketing célra is használhatják.
Eredetileg a projekt megálmodói nem szerettek volna rangsort készíteni, csak a cégeket szerették volna összehasonlítani bizonyos szempontok szerint egyes ágazatokban, mégpedig aszerint, hogy egy-egy vállalat mit tesz közzé saját magáról, mi az, ami elérhető és publikus az érdeklődők számára.  Utána következik annak ellenőrzése, hogy mennyire hitelesek ezek az adatok. Ebben már a szakszervezetek és európai üzemi tanácsok segítségére is számítanak.
A 2017. március 5-6-i budapesti munkaértekezlet egyben azt is jelentette, hogy a projekt félidejéhez érkezett. Az első időszakban sor került azon multinacionális vállalatok listába vételére, a vezetők és az európai üzemi tanácsnokok elérhetőségének összegyűjtésére, amelyeket a projekt megvalósítói górcső alá terveztek venni. A projekt 100 multinacionális vállalat vizsgálatát vette célba. Sor került a vállalatokkal, a vezetőkkel, EÜT-kel való kapcsolatfelvételre. Elkészült a vállalatok sajátosságait felmérő (on-line elérhető) kérdőív is és felkérték a vállalatokat ennek kitöltésére, amely valójában egyfajta önértékelés is.
 Négy vállalat vezetősége ki is töltötte, a többiekét pedig a projekt keretében működő kutatóintézetek töltötték ki a publikus adatok szerint. Ez viszont már lehetőséget adott egyfajta kvantitatív értékelésre. A projekt keretében kidolgozásra került egy új módszer a megadott alapján a cégek összehasonlítására. mellékesen megjegyezzük, hogy a FILCAM CGIL saját magára vonatkozóan is készített egy szociális mérleget, azzal a felkiáltással, hogy „először bíráljuk saját magunkat, majd azután másokat!”
Az elmúlt év eredményei között említhetjük a opencorporation honlapjának elkészültét (lásd: http://www.opencorporation.org). A honlapon már most is megtalálhatjuk az első feldolgozott 100 vállalat un. transzparencia (átláthatóság) rangsorát néhány mennyiségi adat alapján, amelyek a vállalati adatoknak a weben való megjelenése és a vállalati szociális jelentés megléte alapján készült.
Ez a rangsor azonban még nem feltétlenül változatlan. Az első négy cég jóval magasabb pontszámot kapott (a projekt során kidolgoztak egy saját értékelési rendszert). Ez azért is lehetséges, mert ez a négy cég volt az, amely saját maga töltötte ki a kérdőívet, és küldte vissza a szervezőknek. (Ez a négy cég egyébként az Unicredit, az Adecco, a Salini Impregilo és az Autogrill volt). A több kérdőívet a projekt résztvevői töltötték ki a weben megtalálható publikus adatok alapján. Nem csoda tehát, hogy jóval kevesebb pontszámot tudtak elérni. Jól látszik az, hogy milyen nehéz a vállalatokkal kapcsolatba lépni abból, hogy 100 cégből e-mail-en történő megkeresésére 10 válaszolt, 5 mondta azt, hogy szívesen részt vesz a projektben, és közülük is csupán 4 töltötte ki a kérdőívet.
A következő szakasz az adatok verifikálásának, ellenőrzésének, a kérdőív pontosításának szakasza lesz. Remélhetőleg a multinacionális vállalatokban a megszólítottak (vezérigazgató, HR vezető, vállalati szociális felelősséggel foglalkozó vezető, stb.) fontosnak tartva azt, hogy milyen helyezést és értékelést kapnak, saját maguk is beszállnak a kérdőívek további kitöltésébe. A kérdőíveket megkapják a szakszervezeti tisztségviselők és európai üzemi tanácsban résztvevők és ők azt ellenőrzik, hogy a vezetés megfelelő adatokkal töltötte-e ki a kérdőíveket olyan adatokat illetően, mint a dolgozók jogainak, a különbözőségnek tiszteletben tartása, a vállalati átláthatóság, az adatokhoz és információkhoz való hozzájutás, stb.
Remélhetőleg a cégek felismerik, hogy az eredményeket, a helyezésüket marketing célokra is használhatják. A kérdőív kitöltésének határideje 2017. október 15-e. Ezt követi az értékelés fázisa, s 2017. november 16-án közzéteszik az első, teljes OpenCorporation rangsort, ami már nemcsak az átláthatóságra fog vonatkozni, hanem olyan indikátorokra, mint a munkakörülmények, a környezet, az akadálymentesítettség, a diverzitás vagy különféleség, a pénzügyek, a társadalmi felelősség és a szociális párbeszéd.

dr. Borbély Szilvia
Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

2017. április 6.

Fotó: Favics Pétert - https://goo.gl/photos/kmUJiByWt63J5TZU8

október 2017
H K Sze Cs P Szo V

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!