HírekNemzetközi hírekEurópai demonstráció Brüsszelben

Európai demonstráció Brüsszelben

etuc

21 országból mindegy 50000 ember érkezett az Európai Szakszervezeti Szövetség hívására Brüsszelbe demonstrálni 2014. április 4-én.

A résztvevők a megszorítások politikája ellen emeltek szót, s beruházásokat, minőségi munkahelyeket és egyenlőséget követeltek. Összefoglalva, egy Új irányt Európának!

Kontinensünkön több mint 26 millió munkanélkülit tartanak számon a statisztikák. Az elmúlt nyolc évben tíz millióval emelkedett számuk. Különösen kritikus helyzetben vannak a fiatalok. A 25 év alattiak körében még mindig igen magas, 22,9 százalékos a munkanélküliségi ráta. A legnagyobb arányban fiatal munkanélküliekkel Görögországban (58,3 százalék), Spanyolországban (53,6 százalék), és Horvátországban (48,8 százalék) lehet találkozni. Magyarországon a 25 éven aluliak körében idén januárban 23 százalékos volt a munkanélküliség.

Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára a demonstrációval kapcsolatban azt nyilatkozta: „ma, 21 európai országból 50 ezer ember tett erőfeszítést annak érdekében, hogy itt, Brüsszelben békés tüntetéssel tiltakozzon a megszorítások, a munkanélküliség ellen, és az új politikát követeljen a munkahelyteremtés és a növekedés érdekében. A demonstrálók még olyan messzi országokból is érkeztek a belga fővárosba, mint Portugália, Bulgária vagy Ciprus, hogy kijózanító üzenetet adhassanak át az EU vezetőinek. Az embereknek mindenhol elegük van a megszorításokból. Azt akarják, hogy hangolják össze az erőfeszítéseket, hogy kezeljék hatékonyan a munkanélküliséget, hogy hathatósan lépjenek fel a szegénységgel és az egyenlőtlenséggel szemben.”

Az ETUC ellenzi:

• A megszorításon alapuló intézkedéseket.
  • Egy újabb elvesztegetett évtizedet, melyet magas munkanélküliség, atipikus foglalkoztatás és egyenlőtlen adóztatás jellemez.
  • Minden olyan gazdasági intézkedést, mely a piacot részesíti előnyben a társadalmi fejlődéssel szemben.

Az ETUC támogatja:

• A nagyarányú, fenntartható növekedésre és minőségi munkahelyekre irányuló befektetési programokat.
  • A jó minőségű köz- és magánszektor-béli szolgáltatásokat, megfelelően működő államrendszereket, befogadó szociális ellátással, valamint innovatív kutató- és oktatási intézményekkel.
  • Az adócsalás és az adókerülés megszüntetését; igazságos adóztatást, mely finanszírozna egy befektetési tervet.
  • Befektetések esetén az államháztartási hiány szabályainak betartásában való rugalmasságot.

Magyarországról is több szakszervezet képviseltette magát a demonstráción, köztük a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagszervezetei is.

Képgaléria: <a href="https://www.flickr.com/photos/etuc-ces/sets/72157642489103744/"