HírekNemzetközi hírekMinőségi munkahelyek, munkavállalói jogok, igazságos társadalom

Minőségi munkahelyek, munkavállalói jogok, igazságos társadalom

Szeptember 29-én kezdődik az Európai Szakszervezeti Szövetség 13. kongresszusa

A 39 európai ország 90 szakszervezeti szövetségének négyévente megtartott kongresszusa négy napon keresztül ülésezik Párizsban. A csaknem 46 millió szervezett munkavállaló képviselőinek feladata, hogy értékeljék a munkavállalók, a kollektív érdekvédelem helyzetét, válaszokat fogalmazzanak meg a nem kevés súlyos kihívásra.
A kongresszusra különösen nehéz politikai és gazdasági, szociális környezetben kerül sor. Az Európai Tanácsban, az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban nem a munkavállalói érdekek támogatói vannak többségben, érezhető a konzervatív többség, a komoly liberális befolyás. Rekord mértékű a munkanélküliség, növekszik a szegénység, gyenge a növekedés és a beruházások mértéke. Sok tagállamban folyamatos a szociális alapjogok leépítése, a bérek csökkentése mellett súlyos támadások érik a kollektív alku rendszerét. A szociális párbeszéd terén nincs igazi előrelépés, sőt több országban inkább leépítése tapasztalható. Általános tendencia a szervezettség csökkenése, stagnálása.  Nemcsak a hagyományosan gyengébb szervezettségű, alapvetően a déli és kelet-európai országokban igaz ez, hanem az un. „erős, magas szervezettségű északi országokban is. Ugyanakkor van ellenpélda is: Belgiumban folyamatos a szervezettség erősödése.
A 2011 – 2015 kongresszusi időszak során az ESZSZ politikájának súlypontjai a következők voltak:
2012 - ESZSZ Szociális Paktum 2012
2013 - Európai Beruházási Terv („Marshall terv”) – 10 éven keresztül a GDP 2%-a
2013 – Szociális Előrehaladási Protokoll, melyet az ESZSZ 2008 óta követel
Az ESZSZ 13. kongresszus súlyponti témái – az ESZSZ prioritásai a szociális Európát illetően:
Egy olyan gazdaság, mely, az embereket szolgálja és nem fordítva
-    beruházást a foglalkoztatásba és minőségi munkahelyekbe
-    alapvető szociális jogok elsőbbsége a gazdasági szabadság előtt
-    fenntartható jövőt szolgáló politikákat

Demokratikus értékek és demokrácia a munka világában
-    A szociális párbeszéd és a kollektív alku megerősítése Európa szerte
-    Nagyobb munkahelyi és ipari demokráciát
-    Szociális partnerek bevonását a foglalkoztatás- és szociális politika alakításba minden szinten

A szociális normák minimuma
-    Munkaügyi és szociális jogok kerete, ami a társadalmi haladást célozza
-    megszüntetni a szociális dömpinget
-    Igazságos és egyenlő, diszkrimináció mentes bánásmód minden dolgozót illetően

A kongresszus előkészítő folyamata során a tagszervezetek több körben megvitatták a beterjesztésre kerülő dokumentumokat, köztük az „ESZSZ Párizsi Kiáltványt”, ami az Európai szakszervezeti szolidaritás a minőségi munkahelyekért, munkavállalói jogokért és az igazságos társadalomért címet viseli.
A kongresszus vitát folytat majd arról, hogy az ESZSZ milyen módon, milyen célokkal és eszközökkel váljon még erősebb európai játékossá, s közben kerüljön közelibbé a tagszervezetekhez és a szakszervezeti tagokhoz. Ehhez alapnak szolgál az ESZSZ jövőbeli szerepe c. dokumentum.
A kongresszuson részt vesz és felszólal Jean-Claude Juncker, az európai bizottság elnöke, Francois Hollande, francia elnök, MarianneThyssen, az unió foglalkoztatási és szociális biztos, Guy Ryder, az ILO főigazgatója, Marcus Beyrer, az európai munkáltatói csúcsszövetség, a BusinessEurope főigazgatója, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, valamint a partner nemzetközi szakszervezetek vezetői. Előadást tart Nicolas Schmit, a luxemburgi elnökség munkaügyi minisztere, és Thomas Piketty professzor.
A kongresszusi dokumentumok vitáira pillérenként és panelviták során kerül sor; ezekbe a tagszervezetek minél szélesebb köre kerül bevonásra.
A kongresszus megválasztja a vezető tisztségviselőket – az elnököt, főtitkárt, a titkárságot, számvizsgálókat. A szervezet napi munkáját irányító főtitkári poszt jelöltje az olasz Luca Visentini, aki eddig a szervezet titkáraként dolgozott.

György Károly
2015. 09. 24.