HírekNemzetközi hírek16. Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

16. Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

Szakszervezetek a nők elleni erőszak megszüntetéséért.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja a nők elleni erőszak felszámolásának emléknapja, emlékeztető napja. Az európai szakszervezetek november 25-én tartják a nők elleni erőszak világnapját és elkötelezettek abban, hogy felszámolják azt. Küzdelmüket addig folytatják a nők elleni erőszakkal szemben ˗ az akár a munkahelyen vagy otthon négy fal között történik ˗, ameddig meg nem szűnik.

A sokkoló tények a következők:
-    Minden harmadik nő esett már áldozatul fizikai és / vagy szexuális erőszaknak
-    Minden tízedik nő volt már bántalmazva a munkahelyén – felettes, kolléga, ügyfél által
-    A nők fele az EU-ban tapasztal már nem kívánt szexuális közeledést, fizikai kontaktust vagy a szexuális zaklatás más formáját a munkahelyén

A szakszervezetek harcolnak a nők elleni erőszakkal szemben a munkahelyeken és az otthonokban egyaránt.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség által végzett kutatás azt mutatja:
-    A szakszervezetek többsége Európában részt vesz a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemben
-    A megtett intézkedések magukban foglalják a kollektív szerződéseket nemzeti, ágazati és vállalati szinten egy nők elleni erőszakkal foglalkozó záradékkal.
-    A megállapodások arra kötelezik a munkáltatókat, hogy dolgozzanak ki olyan eljárásokat, amelyek az erőszakkal foglalkoznak, képzést a vezetőknek és az alkalmazottaknak, hogy meg tudják állapítani az erőszak jeleit a munkahelyen, hogyan tudják megelőzni és legyen lehetőség az orvosi és pszichológiai támogatásra a családon belüli erőszak áldozatainak.
-    Számos szakszervezet ajánl fel jogi és egyéb támogatást azoknak, akik erőszak áldozatául estek a munkahelyen, vagy családon belüli erőszaknak.
-    Számos szakszervezet szervez eseményeket, hogy megvitassák a nők elleni erőszakot és részt vegyenek kormányzati kezdeményezésekben ezzel kapcsolatban.
-    A szakszervezetek egy 2007-es európai keret-megállapodást alkalmaznak a megelőzés, kezelés és megszüntetés érdekében, amelyet az ETUC és az Európai munkaadók tárgyaltak meg, hogy nyomást gyakoroljon a nők védelme érdekében.

Luca Visentini, Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: „A nők elleni erőszak nagyon elterjedt a munkahelyeken is. A szakszervezetek fontos szerepet játszanak a nők elleni erőszak leküzdésében és addig nem nyugszanak, ameddig ez meg nem szűnik.”

Montserrat Mir, Európai Szakszervezeti Szövetség nemek közti egyenlőségért felelős szövetségi titkára: „Az Európai Szakszervezeti Szövetség továbbra is figyelemmel kíséri a szakszervezetek szerepét a nők elleni erőszak leküzdésében. Fontos a jó gyakorlatok megosztása és politikai kezdeményezésekkel előállni ezen a területen és ösztönözni a szakszervezeti tagokat, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a nők elleni erőszakkal szemben és támogassák az áldozatokat.

Jan Willem Goudriaam, Európai Közszolgálati Szakszervezet főtitkára: „A közszolgáltatások megnyirbálása helyett célzott szolgáltatások kellenek a nők elleni erőszak harcában.”

Christine Blower, ETUCE elnök: „Az iskolával kapcsolatos nemi alapú erőszaknak romboló hatása van az oktatókra és diákokra. A cél a minőségi oktatás, az ETUCE elkötelezetten harcol az effajta erőszak ellen a „Tegyük az oktatást mindenki számára biztonságossá” kampányával és támogatja a közös akciókat az Európai Szakszervezeti Szövetséggel.”

Oliver Roethig, UNI Európa regionális titkára: „Éljünk a média hatalmával, hogy megszüntessük a nők elleni erőszakot, mutassunk képeket erős és független nőkről és támogassuk a nemek közti egyenlőséget az egész világon.”

Mogens Blicher Bjerregard, Európai Újságírók Szövetségének elnöke: „A nőkkel szembeni erőszak és zaklatás a médiában egyre nagyobb hangsúllyal szerepel. Nem csak fizikai sérülést szenvednek, hanem a digitális fenyegetettségnek is ki vannak téve. A probléma nem csak a hatóságokra helyez súlyt, hogy kezelje ezeket a bűncselekményeket, hanem a munkahelyi kultúra változásának is nagy szerepe van.

Kerstin Howald, EFFAT női egyenlőség témájának titkára: „Az EFFAT-nál nagyon komolyan vesszük ezt a témát. A nemek közti egyenlőség munkaprogramnak egy jelentős részét a szexuális zaklatásnak és a nők elleni erőszak témájának szenteltük. A mi ágazatunkban ez különösen fontos, hogy foglalkozzunk ezzel.”

Christina Tilling, ETF nemek közti egyenlőség terület titkára: „A női dolgozók megtartásának akadálya a mi ágazatunkban, elsősorban az erőszak. Az ETF esélyegyenlőségi cselekvési tervének egyik fő prioritása a munkahelyi erőszak és hamarosan elkezdjük a munkát a képzési modulokról ezzel a kritikus témával kapcsolatban.”

Az Európai Szakszervezeti Szövetség hamarosan elkezd egy EU projektet „Biztonságban otthon, biztonságban a munkahelyen” címmel, hogy kidolgozzanak egy stratégiát a szakszervezetek számára, hogy hogyan előzzék meg és kezeljék a munkahelyi erőszakot és a nők elleni erőszakot.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség 90 szakszervezetet képvisel 39 európai országban, plusz 10 európai szakszervezeti föderációt.

(ETUC/ESZSZ)

További részletek itt olvashatóak:

A Nők Elleni Erőszak Ellen Nemzetközi Napot 1991 óta világszerte november 25-e és december 10-e (az Emberi Jogok Napja) között rendezik meg.