HírekNemzetközi hírekA „Nők elleni erőszak kiküszöbölésének nemzetközi napja”

A „Nők elleni erőszak kiküszöbölésének nemzetközi napja”

November 25-e, az ENSZ „Nők elleni erőszak kiküszöbölésének nemzetközi napja”.

A MASZSZ Női Tagozata „Nulla tolerancia, a nők elleni erőszakkal szemben” tartott konferenciát ezen a napon.

Ma Európában minden negyedik nő volt, vagy lehet erőszak áldozata, sajnos Magyarországon ez az arány még nagyobb. A nők elleni erőszak különböző formákat ölt, s jelen van minden országban és társadalmi rétegben.

Ez a szomorú és szégyenletes valóság is akadálya a nők és férfiak közötti egyenlőség megvalósításának. Ennek meg kell változnia.

„Az ESZSZ újra megerősíti egy európai kötelező érvényű eszköz szükségességét a nők elleni nemi alapú erőszakkal szembeni védelem érdekében. Az ESZSZ ugyancsak kiáll egy új ILO norma elfogadása mellett a nemi alapú erőszak kérdésében és elkötelezett az erőszak minden formája elleni mozgósítás folytatása mellett, a "Biztonságban otthon, biztonságban a munkahelyen" EU finanszírozású projekt megvalósításának mielőbbi megkezdésében" –mondta az ESZSZ főtitkára a legutóbbi VB ülésen.

Nem biztos, hogy tudod;

2004. december 23-án a Bizottság úgy döntött, hogy munkahelyi egészségre és biztonságra vonatkozó saját napirendjének keretén belül, amelyet a munkahelyi egészségre és biztonságra vonatkozó 2002–2006. évi közösségi stratégia írt elő, megkezdi a szociális partnerekkel folytatott konzultáció első fázisát a munkahelyi erőszakról és ennek a munkahelyi egészségre és biztonságra gyakorolt hatásáról.

Európa különböző gazdasági ágazatait képviselő szociális partnerek a szociális párbeszédről szóló 2003–2005. évi munkaprogramjukkal összhangban megvizsgálták egy önálló megállapodás létrehozásának lehetőségét ebben a témában. A szervezetek elkészítették tárgyalási megbízásaikat, és 2006. február 6-án a tárgyalásokat hivatalosan megkezdték. A keret-megállapodásról (Brüsszel, 8.11. 2007. COM (2007) 686 végleges), szóló tárgyalások tíz hónapig tartottak, és 2006. december 15-én sikeresen lezárultak.

A tárgyalásokban részt vevő négy szociális partnerszervezet belső döntéshozatali szerveinek jóváhagyása után a megállapodást az akkori foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos jelenlétében 2007. április 27-én hivatalosan aláírták. Ezzel megszületett a keret-megállapodás.

„A megállapodás célja a munkahelyi zaklatásból, szexuális zaklatásból és fizikai erőszakból származó problémák elkerülése és szükség esetén kezelése. Elítéli a zaklatás és erőszak minden formáját, és megerősíti, hogy a munkáltatónak kötelessége megvédeni munkavállalóit ezektől a veszélyektől.”

A megállapodás, a megállapodás aláírásának napjától számított három éven belül végrehajtásra kerül, mondja ki a megállapodás.

Magyarországon a keret-megállapodás nem lett a szociális partnerség keretében tárgyalva, sem akkor, és az óta sem.

A hazai munkahelyi viszonyok ismeretében ez elfogadhatatlan!

A Szövetséghez tartozó női szervezetek évek óta, ezen a napon tanácskozás keretében kinyilatkozzuk, hogy elítéljük a Nőket ért erőszak minden formáját.

A 2015, november 25.-i konferencián a témavezető előadást az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogi főosztályvezető helyettese tartja majd. De számítok az érintett szakmák aktivitására is.

A végleges programot, a jelentkezők részére, közvetlenül megküldöm.

Kérlek, hogy kivételesen, most gyere el és segíts abban a törekvésünkben, hogy végre kerüljön itthon is a szociális partnerek asztalára a keret-megállapodás.

2015. november

Hercegh Mária elnök