HírekNemzetközi hírek Nagy-Britannia - EU megegyezés

Nagy-Britannia - EU megegyezés

Megállapodás született Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről
Luca Visenti, az ESZSZ főtitkára: a kivétel erősítse a szabályt!

Létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki (február 19.) zárónapján. Egyhangúlag döntöttek a britek követeléseiről, az általuk által javasolt reformokról. Az egyezség szerint a szociális támogatásokat hét évig korlátozhatja a szigetország.

Az uniós tanács ülésen, az Egyesült Királysággal született megállapodással kapcsolatban Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára a következőket nyilatkozta:

"Cameronnak sikerült fontos EU tagsággal járó kötelezettségek alól mentességet szereznie az Egyesült Királyság számára.
Az EU-nak biztosítania kell, hogy ezen kivételek és korlátozások közül egyetlen sem legyen érvényes más tagállamok esetében.

Az európai szakszervezetek fellépnek azért, hogy az ilyen korlátozásoknak vége legyen és a mai estét követően még inkább küzdenek azért, hogy az Európai Bizottság teljesítse az erős szociális jogok európai pillérét illető ígéretét.

Az Egyesült Királyság és az EU munkavállalóinak igazságos társadalomra, minőségi munkahelyekbe történő beruházásokra, a szabad mozgásra és az egyenlő bánásmódra van szükségük: ez a megállapodás ebben nem segít.

Az EU mai döntéseiben amit a menekültek kérdésével és az Egyesült Királyság külön-megállapodásával kapcsolatban hoztak, nem látjuk az unió egységes, igazságos és humanitárius arcát - azt, amit gyermekeink számára építeni akarunk".

Cikk: Pénzcentrum