HírekNemzetközi hírekENSZ Női Munkacsoport - MASZSZ Női Tagozat megbeszélés

ENSZ Női Munkacsoport - MASZSZ Női Tagozat megbeszélés

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozatának elnöke, Hercegh Mária sikeres megbeszélést folytatott az ENSZ delegációjával 2016. május 25-én.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete - Nőkkel szembeni törvényi és gyakorlati megkülönböztetéssel foglalkozó munkacsoportja – kifejezett kérésének eleget téve – Hercegh Mária fogadta a delegáció tagjait, hogy tájékoztatást adjon a nők helyzetéről, a magyarországi viszonyokról. A munkacsoport az Emberi Jogok Tanácsa megbízásából készít tanulmányt az emberi jogok, különösen a nőket érintő hátrányos megkülönböztetés témájában. Több országban helyszíni látogatások alkalmával mérik fel a témához kapcsolódó helyzetet meghatározott pontok mentén. Magyarországon az EMMI, BM és NGM mellett kérték, hogy a szakszervezeti szemszögéből is megismerhessék a jelenlegi helyzetet.

A delegáció tagjai az ENSZ részéről:

-    Frances Raday asszony – a Munkacsoport elnöke, jelentéstevő (Chairperson of the Working Group on the issue of discrimination against women)

-    Hannah Wu asszony – a Munkacsoport titkára (OHCHR, Secretary of the Working Group)

-    Claire Mathellié asszony – tanácsadó az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalánál (OHCHR, Consultant)

A magyar résztvevők:

-    Hercegh Mária, a MASZSZ Női Tagozat elnöke,
-    Kiss-Rigó Alíz, a KASZ Női Tagozat vezetője,
-    Kunert Annamária, a MASZSZ Ifjúsági Tagozat alelnöke

Érdeklődésük középpontjában elsősorban a nők helyzete a munkaerőpiacon, gender pay gap, hozzáférés egészségügyi szolgáltatásokhoz, nők érvényesülése a politikában, vezetői pozícióban, nők elleni erőszak volt.

A megbeszélés azért is mondható nagyon aktuálisnak, mivel éppen egy nappal az után valósult meg, hogy lezárult a Női Tagozat országos, közös konferenciasorozata az Egyenlő Bánásmód Hatósággal. Ezáltal, már a tapasztalatok ismeretében lehetett még szélesebb képet adni a nők munkahelyi helyzetéről. Hercegh Mária gyakorlati példákon keresztül mutatta be a sokszor törvényi ellentmondásokat, a nemzetközi jogharmonizáció hiányát vagy éppen a jogszabály figyelmen kívül hagyását a munkáltató részéről. Mert sajnos ilyennel is találkozunk a gyakorlatban, vagy éppen amikor a jogszabályi háttér úgy van megalkotva, hogy akaratlanul is a nőket hozza hátrányos helyzetbe.

A munkacsoport elnöke, Frances Raday asszony köszönetét fejezte ki a hatékony ismeret átadásért, elmondása szerint ennyire tiszta képet még egyik hatóságnál, illetve szervezetnél sem kapott.

A munkacsoport ajánlásokat tesz majd a nők elleni erőszak felszámolását célzó munkához az Emberi Jogi Bizottság 2017. júniusi 35. ülésszakán.

Összeállította:
Kunert Annamária