HírekNemzetközi hírekEurópai megállapodás

Európai megállapodás

Új kezdet egy erős szociális párbeszédért

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára Luca Visentini, az Európai Bizottság alelnöke Valdis Dombrovskis, az Európai Tanács holland elnöksége, a három európai munkáltatói szervezet (BusinessEurope, CEEP, UEAPME) közösen írták alá június 27-én azt a memorandumot, melyben a szociális párbeszéd érdemi megerősítését célozzák meg.

Az állásfoglalásban

• az Európai Bizottság és az Európai Tanács „üdvözli az európai szociális párbeszéd alapvető szerepét, mely jelentős eleme az uniós foglalkoztatási- és szociális politikák kialakításának” és „üdvözli a munkáltatók és szakszervezetek közötti párbeszéd megerősítését”.
  • Az európai tanács elnöksége biztosítani fogja a nemzeti szakszervezetek és munkáltatói szervezetek bevonását az EU gazdaságpolitikájának alakításába, ideértve a vitatott ’Országspecifikus Ajánlásokat’.
  • Az európai bizottság támogatni és javítani fogja az európai szakszervezetek, munkáltatói szervezetek és uniós intézmények közötti vitákat és tárgyalásokat, köztük az EU éves ciklusú gazdaságpolitikai koordinációját.
  • Az ESZSZ és az európai munkáltatói szövetségek ösztönzik és segítik nemzeti tagszervezeteiket az Európai Szociális Alap felhasználása érdekében, ideértve a szociális párbeszéd és kapacitás fejlesztés elősegítését.

A megállapodás kiterjed az európai ágazati szakszervezetekre, munkáltatói szervezetekre, minden tagállamban elkötelezve őket a szociális párbeszéd elősegítése, és az uniós szintű megállapodások végrehajtása mellett.

Természetesen a június végén aláírt megállapodás nem old meg minden problémát, s számolja fel a szociális párbeszéd terén meglévő súlyos hiányosságokat, de a jövőben a szakszervezetek számolhatnak azzal, hogy a szociális és gazdasági politikák alakításánál mind uniós és nemzeti szinteken ott lehetnek a döntéshozatalnál. Az EU vezetése megerősítette a tripartit tárgyalások fontosságát – ugyanakkor a szociális párbeszéd csak akkor érdemleges, ha megállapodások születnek, s azokat részleteikben megvalósítják, úgy, hogy azok érdemi eredményeket hoznak a munkavállalók számára.

György Károly