IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Német-Magyar Fórum 2019 – Deutsch-Ungarisches Forum 2019

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata képviseletében utaztunk ki a 2019. szeptember 9-11 közt megrendezésre kerülő DUF-2019 fórumra, melyet idén Berlinben tartottak. A fórum alapvetően arról szól, hogy a német és magyar kapcsolatokat fenntartsa, ápolja és továbbfejlessze. Évenként felváltva Németországban s majd következő évben idehaza kerül megszervezésre.

A Deutsche Bundestagban/Reichstagban kezdtünk, ahol a 110. Német Bundestag ülésén vehettünk részt. A szövetségi országgyűlést a Bundestag elnöke Wolfgang Schäuble nyitotta meg, aki köszöntötte a magyar delegátust, a Magyar Országgyűlés elnökét, Kövér Lászlót, s külön köszöntötte a Német-Magyar Fórum Ifjúsági résztvevőit. Schäuble a megnyitó beszédében külön kihangsúlyozta, hogy hatalmas bátorság kellet 1989. szeptember 11-én az akkori magyar politikai vezetésnek, hiszen szembe szállt a Szovjet akarattal és szellemiséggel, s megengedték, hogy a már Magyarországon menekültként tartózkodó kelet-németek nyugatra szökhessenek. Ez volt az első lépés a Berlini fal leomlásában, illetve Németország újraegyesítésében. Ahogy ő fogalmazott, „a Magyarok ütötték ki az első téglát a Berlini falból”, s ez az elnyomásból való kitörés a két nép „közös szabadságélménye”.

A Bundestag ülésén részt vett Angela Merkel is.

A következő programelem egy nyilvános fórum volt, ahol lehetőség volt kérdezni német és magyar politikusoktól. Magyar oldalról kiemelném Hiller Istvánt és Novák Katalint, akiknek a vitáját élmény volt hallgatni.

A rövid 1 órás beszélgetést követően a Bundestag, azaz a német alsóház elnöke és a Magyar Országgyűlés elnöke megkoszorúzta a Reichstag oldalán lévő emléktáblát, mely a határnyitásnak és a Magyar-Német barátságnak állít emléket. A tábla különlegessége, hogy nem csak Berlinben, a német Bundestag épületén található meg, hanem a másolata a Magyar Parlament Duna felöli oldalán meglelhető. Ez azért is megtisztelő, mert ezen felül csak egy másik emléktábla van a Bundestag oldalán, így ez igazán nagy jelentőséggel és komolysággal bír.

1989. szeptember 11-én 00 órakor megnyitották a határokat, s ezzel 12 ezer ember kelhetett át a magyar határon nyugatnémetország felé. ’89 novemberéig ez a szám 70 ezerre emelkedett.

A megemlékezést követően a programsorozat a Német Külügyminisztériumban folytatódott, Heiko Maas Német Szövetségi Külügyminiszter és Szijjártó Péter Külgazdasági Külügyminiszter megnyitójával kezdtünk.

Szijjártó többek közt arról beszélt, hogy nagyon fontos a továbbiakban is összefogni a német és magyar gazdaságnak, ez a térség lett az európai növekedés motorja. Az öt leggyorsabban fejlődő európai gazdaságból három visegrádi ország, és a visegrádi országok kereskedelme Németországgal már 74 százalékkal haladta meg a német-francia kereskedelmet, ami nagyon szép siker.

Külügyminiszter úr arról is beszélt, hogy fel kell gyorsítani a balkáni országok EU-s csatlakozási folyamatát, ezzel növelve az EU versenyképességét, hogy a világgazdaságban elfoglalja megfelelő helyét.

A köszöntő után plenáris ülés kezdődött ”30 éves a határnyitás – Németország és Európa történései” témájában mondták el a meghívott részvevők, ők hogyan élték meg az akkori történéseket. A beszélgetésen részt vett Dr. Constantin Von Brandenstein-Zeppelin a Máltai Szeretetszolgálat elnöke, aki történelmi visszatekintést tett a szervezet életébe, elmesélte mekkora szerepe volt a szervezetnek a határnyitást megelőzően, s a megnyitást követően, az átjutásokban.

A nap zárásaként a Magyar Nagykövetségen állófogadáson vettünk részt. A helyszínen beszédet mondott Kövér László és Wolfgang Schäuble. A napot összefoglalva, azt az üzenetet hordoztam a szívemben, hogy ha van elég bátorságunk, a jövőben mi is törekedjünk jót tenni, s szebbé tenni a világot.

Másnap, szeptember 11-én a plenáris előadások mellet Workshopokon vehettünk rész, a német külügyminisztériumban. A következő témákról szóltak a workshopok:
    1. Retorikai Workshop – azaz a politika legfőbb eszköze a beszéd
    2. Beszélgetés diplomatákkal – miről szól egy diplomata élete
    3. Határnyitás 30# - Történelem orientált stratégiai játék
    4. Munka és magánélet egyensúlya
    5. Európa új szerepe a világban
    6. GIG Economy – munka a végsőkig

A mi választott Workshopunk a GIG-Economy volt, melyet a Friedrich Ebert Stiftung szervezett. A GIG-Economy nem más, mint olyan munkák elvállalása mely egy feladat megoldásáról, egy projekt kivitelezéséről szól. A munka világának digitalizációjával munka-platformok jönnek létre, ilyen például az Upwork, Helpling vagy Uber, Oszkár - Telekocsi. Flexibilis munkaidővel, flexibilis munkavégzési formákkal és könnyen megszerezhető pénzzel csábítják a munkavállalókat. Ezek azonban inkább kiegészítő kereseti modellként lennének alkalmasak. Ez esetben viszont nem biztosított a munka szerződés és a munkatörvény (megmaradt) védelme, a szakszervezeti eszközök, a kollektív szerződés, a védőfelszerelés és a munkaruha biztosítása, vagy akár a béren kívüli juttatás. A workshop során össze kellet gyűjtenünk a veszélyeket, problémákat, s megoldásokat kellett keresnünk rá. Átvettünk 5 különböző forgatókönyvet, hogyan alakulhat a munkavállalás a következő 30 évbe. Ennek szélsőséges forgatókönyve, például amikor teljes mértékbe átalakul a gazdaság és GIG Economy uralkodik mindenütt. Ekkor csak szabadúszó munkavállalók vannak, változó körülmények és munkavégzéssel, ahol csak önmagukra támaszkodhatnak a dolgozók. Van olyan forgatókönyv, ahol kevésbé vannak jelen a nemzetállamok az Európai unióban, kollektív EU barát gondolkodás uralkodik, Európai szakszervezeti konföderációk jönnek létre, határokon átnyúló szabályozásokkal. Rajtunk múlik, milyen irányba haladunk, melyik forgatókönyv fog érvényesülni. A Workshop eredményeit a plénum előtt kellett prezentálnunk közérthetően. Ezzel zártuk a Német-Magyar fórumot.

Másnap reggel igen korán keltünk, s elindultunk Magyarországra visszavezető utunkra. Itt kellet hagyni Berlint, e csodás világvárost.

Kovács Dávid
VDSZ Ifjúsági tagozat

Képek forrása: kozterkep.hu és hirtv.hu