IFJÚSÁGI TAGOZAT HÍREI Munkahelyi jogsértések – fiatalok a legkiszolgáltatottabbak között

IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Munkahelyi jogsértések – fiatalok a legkiszolgáltatottabbak között

Az elmúlt hetekben láttak napvilágot a Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelentései, melyek a munkaügyi jogsértések magas számával (a foglalkoztatók 58%-ánál találtak munkaügyi jogsértéseket, tízből nyolc munkáltató nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat) döbbentették meg a közvéleményt.

Az egyik legérintettebb csoport – véleményünk és tapasztalatunk szerint - a fiatalabb korosztályokból, a pályakezdők köréből kerül ki. Ennek számos oka (nem megfelelő tájékozottság, a kiszolgáltatottság magasabb szintje, szakszervezeti tagság hiánya) még határozottabb fellépésre kell, hogy ösztökélje az érintett hatóságokat.

Felhívjuk a munkaügyi hatóság figyelmét, hogy érdemes lenne a kiszabható bírságok összegének általános emelése és más szankciók alkalmazása, különösen azokban az esetekben, amikor az elszenvedők pályakezdő fiatalok. Ehhez a munkaügyi ellenőrzésekre fordítandó összeg megemelése és az ellenőrzések számának növelése is elengedhetetlen.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a számokból kitűnő jelenségek hosszabb távon is tendenciaként érvényesüljenek, erősítve a fekete és szürkegazdaságot, melynek következményei nem csak az érintett munkavállalókra, de az ország gazdaságának egészére is negatívan hatnak.

Felhívjuk egyúttal a fiatalok figyelmét: amennyiben úgy érzik, jogaikban sérelem éri őket, bátran forduljanak a szakszervezetekhez!

Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata

LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata