Info-kommunikáció tagozatTAGOZAT HÍREI Sajtószakszervezet: kollektív munkaügyi vita

INFO-KOMMUNIKÁCIÓS ÁGAZATI TAGOZAT

Sajtószakszervezet: kollektív munkaügyi vita

Kollektív munkaügyi vitát jelentett be a Sajtószakszervezet a Pannon Lapoknál, hogy érdemi párbeszédre kerüljön sor a bérekről a Pannon Lapok Társaságánál.

A Pannon Lapok Társasága ügyvezetése a közelmúltban jelezte a Sajtószakszervezetnél, hogy a bérstruktúra átalakítását, ennek keretében a dolgozók alapbérének csökkentését tervezi. Ennek bevezetéséhez kérték a szakszervezet támogatását.

A szakszervezet néhány fontos, a munkaerő- és munkaidő-gazdálkodást, a vállalat gazdasági helyzetét jellemző adatot kért annak érdekében, hogy megvizsgálhassa, mennyiben megalapozott az elképzelés, illetve hogyan kompenzálható esetlegesen ez a dolgozókra nézve súlyosan hátrányos lépés. A munkaadó ezeknek az adatoknak a kiszolgáltatását megtagadta, ezzel ellehetetlenítve az érdemi tárgyalásokat. A szándékát ugyanakkor fenntartotta.

Ebben a helyzetben a Sajtószakszervezet bejelentette a kollektív munkaügyi vitát, hogy ezzel próbálja kikényszeríteni az érdemi párbeszédet. Egyben megkezdte a belső konzultációt a sztrájkbizottság létrehozásáról, ha ez szükségessé válna. Megismételte igényét a kollektív szerződés megkötésére és a jóhiszemű munkaadói magatartást jelző valós tárgyalások lefolytatására.

A Sajtószakszervezet Elnöksége