Közlekedési ágazati tagozatTAGOZAT HÍREI Együttműködés a közlekedési szakszervezetekkel

KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Együttműködés a közlekedési szakszervezetekkel

teszAz LMP képviselői részt vettek a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége elnökségi ülésén.

Az LMP részéről Schiffer András elmondta, nyitottak az együttműködésre, az érdekvédelmi szervezetek véleményének megjelenítésére. A 2016-os piacnyitással kapcsolatban megjegyezte, ellenzik a stratégiai közszolgáltatások piacosítását, és az LMP európai szinten is ennek megfelelően politizál majd.

A szakszervezetek leírták az érdekképviseletek jelenlegi helyzetét, és hiányolták az érdemi párbeszédet és a munkavállalók helyzete iránti érdeklődést a kormányzat részéről. Elmondták, milyen változtatásokat tartanak szükségesnek európai szinten, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottsága csökkenjen.

Keresztes László Lóránt szerint hosszú távú közlekedésszakmai együttműködésre van lehetőség, mind európai, mind nemzeti és helyi szinten Az LMP továbbá támogatja a szakszervezeti szövetség által kiemelten fontosnak tartott Közlekedési Kerekasztal felállítását.

Heltai László elmondta, programjuknak megfelelően a befektetők és nagyvállalatok helyett a munkavállalók érdekeit fogják képviselni az Európai Parlamentben is.

Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, a mai megbeszélés házigazdája elmondta, a KSZOSZ is komoly és hosszú távú együttműködést keres minden demokratikus parlamenti párttal. Az elnök bejelentette: a szakszervezet a közelmúltban megkezdte az előkészítését a közlekedési kerekasztal létrehozásának, amelyhez a pártok segítségét is várják. A fórumra a közlekedési ágazatok szakszervezeteit, politikai pártokat és a kormány képviselőit is meghívják. A rendszeresen ülésező majdani testület felállításával a jelenleg hiányzó erős, többoldalú makroszintű egyeztetési fórum kialakítása a cél.

Keresztes László Lóránt
az LMP közlekedéspolitikai szakszóvivője