KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

VASZ sajtóközlemény

VASZA Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) 2014. július 1-2-i Küldöttgyűlésén azt a határozatot hozta, hogy az alábbi pontokat szakértők dolgozzák ki a VASZ Elnöksége számára, ezt követően pedig a VASZ elnöke kezdje meg az új kormány illetékes képviselőivel az egyeztetéseket:

1. Vasúti menetkedvezmény kérdése, ideértve az 57/2009 sz. miniszteri rendelet módosítását, valamint az ezzel kapcsolatos konzultációs folyamat elindítását
  2. A korengedményes és korkedvezményes nyugdíjazás rendszerének újragondolása
  3. Az éves hatósági vizsga keretén belüli időszakos vizsgáztatás megszüntetése
  4. Rehabos munkakörök létesítése, a vasúti orvosi alkalmassági vizsgálatok rendszerének újragondolása
  5. Az önkéntes pénztárak adókedvezménnyel történő támogatása egyrészt a munkavállalók kedvezőbb adózásának biztosításával, másrészt állami adókedvezmények biztosítása a munkáltatók részére, amennyiben befizetést eszközölnek a munkavállalók részére
  6. A Munka törvénykönyvének módosítása, különös tekintettel a következőkre:
  • Munkaközi szünet munkaidővé nyilvánításának lehetősége a kollektív szerződésben
  • Az általános teljes napi munkaidő csökkentésének lehetősége a kollektív szerződésben
  • Az érdekképviseleti jogosítványok visszaemelése, a kollektív jogi eszközök érdemi biztosítása

Visegrád, 2014. július 2.

VASZ Küldöttgyűlés