KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Utas és taxisvilág

Uber a taxik között

Július másodikán, érdekegyeztető megbeszélésre került sor Tarlós István főpolgármester úr, valamint Horváth Pál, a Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetsége, a Rádiótaxi elnöke, Forgó Betti taxisofőr, és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke között. A találkozóra ezúttal egy új, nemzetközi szolgáltatás hazai megjelenése adott okot, ez az Uber. A közösségi média lehetőségét kihasználva, kőkemény és sikeres üzleti modell jött létre, amelynek azonban súlyos ára van. Ezt az extra árat az utas, a fogyasztó, a munkavállaló, a gazdaság, a társadalom egésze fizeti meg. Ennek elkerülését szolgálta a megbeszélés a Főpolgármesteri Hivatalban.

Az először Amerikában megjelent modell hamar elterjed Európában, így hazánkban is. Mindenhol heves és azonnali tiltakozást váltott ki. Az első pillanatra kedvezőnek tűnő, „közösségi alapon szerveződő” taxizás azonban veszélyezteti egy szakma megélhetését, adott esetben akár az utasok testi épségét is. A társadalom egésze ugyancsak hátrányt szenved, hiszen olyan adóforintoktól esik el, amelyek soha nem folynak be az államkasszába. (A holland bejegyzésű cég hazánkban nem adózik.) Horváth Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy ők elsődlegesen a versenyelőny megszüntetését kívánják elérni. Az elmúlt években számos olyan rendelet született meg, amely egyértelműsítette az utas szállítás követelményeit, ennek betartása pedig minden résztvevő számára kötelező – lenne. Ráadásul nem kevés olyan kívánalomnak kellett megfelelniük, amelynek anyagi vonzata sem csekély. (Az autók sárga fóliával való bevonása például átlagosan 200 ezer forintba került.) Tiszta versenyt akarnak a piacon, azt hogy a szabályok mindenkire egyaránt vonatkozzanak.
Forgó Betti taxisofőr húsz éve van a pályán, ráadásul éjjel-nappal, vagyis jól ismeri a helyzetet. Ő a mindennapi tapasztalatok alapján állítja, megengedhetetlen egy olyan szereplőt megengedni működni, akire nem vonatkoznak a szabályok. Sok ezer család megélhetése kerül veszélybe, ha nincs versenysemlegesség, szabálykövetés. Egy tinédzser korú kislány édesanyjaként arra is figyelmeztet, hogy az ilyen jellegű szolgáltatásnál azok is előbukkannak, akiktől megóvni kell a fiatalokat, és nem a közelükbe engedni.
Az utas, a „fogyasztó” és a munkavállaló közös érdekében fejtette ki véleményét Kordás László, a MASZSZ elnöke. Meggyőződése, hogy biztonságos, jó minőségű szolgáltatást csak tiszta, egyértelmű feltételrendszerben, mindenki által betartott, vagy betartatott szabályozási keretek között lehet biztosítani. Ez szolgálja az utasokat és ez garantálja a munkahelyek védelmét.
Tarlós István főpolgármester a már ismert és a beszélgetés során megismert problémákra válaszolva megerősítette, hogy olyan valós problémáról van szó, amelyet orvosolni kell. Egyetért azzal, hogy a közelmúltban elfogadott taxisrendelet ehhez kellő alapot ad, de valójában annyit fog érni, amennyit betartatnak abból. Ezért egy külön programot állítanak össze, amelynek keretében kiemelten fognak foglalkozni az abban foglaltak betartásával, betartatásával. A tájékoztató, felvilágosító munka mellett, olyan elrettentő hatású szankciókat is alkalmazni fognak, amely minden szereplő számára egyértelművé teszi, hogy csak a szabályok betartásával lehet boldogulni.

A tárgyalás zárásaként a résztvevők úgy foglaltak állást, eredményes volt a megbeszélés, úgy tűnik nem csak előre mentek az ügyek, de sikerült jó néhány gondnak elébe menni. Stílszerűen szólva megelőzni azokat.