Közlekedési ágazati tagozatTAGOZAT HÍREI Egységes Közlekedési Szakszervezet

KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Egységes Közlekedési Szakszervezet

Megvertek egy BKV-sofőrt, mentő vitte el

A szakszervezet a járművezetők védelmét és az elkövetőkre súlyosabb büntetést követel -

2016. szeptember 1.: közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt eljárást indítottak azzal a 22 éves férfival szemben, aki egy buszsofőrre támadt a fővárosban szerdán - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Megvertek ma (2016. augusztus 31. - szerk.) egy BKV-buszsofőrt a 95-ös járaton, a súlyosan sérült járművezetőt mentő szállította el a helyszínről. Ilyen még nem volt. Éppen ezért az Egységes Közlekedési Szakszervezet felszólítja a városvezetést, hogy biztosítson pénzt a nyitott sofőrfülkék átalakítására és folyamatosan jól működő kamerarendszer kiépítésére, amelyet az EKSZ már jó ideje követel. A szakszervezet elvárja, hogy vizsgálják felül a közszolgálatot ellátó személyek védelméről szóló törvényt, s ha kell, szigorítsák a támadókra vonatkozó büntetési tételt.

Nem először követel a jelenleginél biztonságosabb munkakörülményeket a BKV járművezetői számára az Egységes Közlekedési Szakszervezet, alig néhány hete éppen a nyitott vezetőülésben dolgozó sofőrök védelmét, zárt fülkék kialakítását kezdeményezte a BKV-nál. A cégvezetés ennek hatására a napokban meg is kezdte, s októberre ígérte az egyes típusokon hiányzó biztonságos fülkék valamint egy jól működő kamerarendszer pótlásának a tervezését, ám a megvalósítás határidejéről még nem tudtak nyilatkozni a cégnél, amelynél egyébként ehhez a programhoz a munkavállalók képviselőit is együttműködésre kérték.

Ma – augusztus 31, szerda –, kora délután azonban bekövetkezett az, amitől a szakszervezet és a sofőrök is régóta tartottak: úgy megverte egy népes utas-csapat a 95-ös járat egyik sofőrjét – mert jegyvásárlásra szólította fel őket -, hogy a helyszínről mentő vitte kórházba a sérültet. Kitört karfával többen ütlegelték a félig nyitott fülkében dolgozó buszvezetőt. Az eset megdöbbentette a szakmát, s a szakszervezet minden eddiginél gyorsabb, mielőbbi megoldást sürget – jelentette be Nemes Gábor, az EKSZ elnöke. A szakszervezet ezúttal nem a BKV-t sürgeti, hiszen ott megkezdődött az átalakítás tervezése, hanem a fővárostól vár azonnali pénzügyi segítséget a fülkék átalakítására, a buszsofőrök testi épségének és életének a védelmére. Nemes emlékeztet: az EKSZ többször is jelezte, hogy a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos legnagyobb hibát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) követte el akkor, amikor minden különösebb hatástanulmány, a körülmények és a hazai utazási kultúra gondos átvizsgálása nélkül a járművezetőkre erőltette a jegyellenőrzési és jegyeladási feladatokat. Az EKSZ már akkor is szólt, hogy súlyos tévedés a nemzetközi gyakorlatra hivatkozva úgy bevezetni a rendszert, hogy a feltételek messze alulmúlják a külföldi színvonalat.

Az EKSZ a mai szerencsétlen eset miatt – is – követeli, hogy megelőzési célzattal akár a törvényi módosítással szigorítsák a közszolgálatot ellátó személyek elleni támadások büntetési tételét.

Az EKSZ követelte "az azonnali áttervezést, az ilyen járműveken a jegyellenőrzés megszűntetését mindaddig, amíg a feltételeket ki nem alakítják, meg nem oldják. Nem várhatunk újabb eseményre!"
Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt eljárást indítottak azzal a 22 éves férfival szemben, aki egy buszsofőrre támadt a fővárosban szerdán - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).