NŐI TAGOZAT OLDALAI

APANAPOT!

Apanapot! címmel kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata
azért, hogy a magyar kormány is fogadja be és érvényesítse az Európai
Parlament, valamint az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott
irányelvét, miszerint minden újszülött után minimálisan 10 szabadnapot kell
biztosítani az apáknak. Ezt a rendszert a magát családbarátnak valló kormány
annak ellenére sem ültette még át a hazai gyakorlatba, hogy az irányelv
kidolgozásában, s elfogadásában is közreműködött. A MASZSZ Nőtagozata a
szakszervezetek mellett felkér minden civil szervezetet, amely szintén
családbarátnak vallja magát, hogy csatlakozzon a hazai bevezetést követelő
kampányhoz.

Bővebb információ: Hercegh Mária tagozatvezető (06-30-386-7038)

Legalább 10 „apanapot” az apáknak!

Az Európai Parlament és az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott irányelve szerint minden újszülött után minimálisan 10 szabadnapot kell biztosítani az apáknak. Ezt az irányelvet a magyar kormány annak ellenére sem ültette át a hazai gyakorlatba, hogy saját magára „családbarátként” hivatkozik, és hogy az irányelv kidolgozásában, s elfogadásában maga is közreműködött.

A „családbarát kormány” a mai napig nem lépett az Európai Parlament és az Európai Tanács pontosan egy éve megszavazott, a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelvének hazai gyakorlatba ültetéséről.

Elfogadhatatlan, hogy az a kormány, amelyik Európa „legcsaládbarátabb” kormányaként hivatkozik önmagára, az előzetes egyeztetések ellenére sem hajlandó alkalmazni azt az irányelvet, amelynek kidolgozásában egyébként maga is közreműködött.

A hivatkozott 2019/1154 irányelv – egyebek között – arról is rendelkezik, hogy a gyermek születése után járó apaszabadság mértékét az Unió országaiban minimálisan 10 napban kell megállapítani. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Az apaszabadság Magyarországon jelenleg csupán 5 napban van meghatározva, és árulkodó, hogy sok munkaadó annak ellenére sem adja ki ezeket a napokat, hogy az azzal kapcsolatos költségeket teljes egészében megtéríti számára az állam.

A „családbarát kormány” reakciója elfogadhatatlan: a kimondottan családbarát irányelv azonnali gyakorlatba ültetése helyett annak elhallgatását választotta – ezzel friss szülők tízezreit fosztotta már meg eddig is a lehetőségtől, hogy kihasználják az irányelv ratifikációja után járó kedvezményeket. Teszi ezt annak ellenére, hogy többször is egyeztettünk – magas szinten is – a kormányzattal, ahol – ezek szerint – láthatóan nem élveznek prioritást a családbarát intézkedések.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata el akarja érni, hogy a Kormány tegyen azonnali lépéseket az irányelv hazai gyakorlatba ültetéséért, hogy az apaszabadságok mértékét minimálisan 10 munkanapban határozza meg. Ennek érdekében a MASZSZ Nőtagozata elindítja az apanapok rendezéséért folytatott kampányát: követeljük, hogy a családbarát kormány legalább az általa is elfogadott irányelv szerint minimálisan járó 10 nap apaszabadságot biztosítsa az újszülöttek után az apáknak.

A fenti okokból kifolyólag a MASZSZ Nőtagozata elindítja Apanapot! elnevezésű kampányát, amelyhez minden olyan szervezet együttműködését kérjük, amely magát szintén családbarátnak vallja. Meggyőződésünk, hogy az irányelv ratifikációjával a kormány nem késlekedhet tovább, és hogy széleskörű társadalmi összefogással el tudjuk érni céljainkat.

A vonatkozó 2019/1554 irányelvet itt olvashatja.

További információk:
Hercegh Mária, a MASZ Nőtagozatának elnöke