NYUGDÍJAS TAGOZAT OLDALAI

Budapesten tárgyalt a FERPA főtitkára

Megbeszélések Carla Cantone asszonnyal

A tárgyalásokon mindenekelőtt a nyugdíjasok magyarországi helyzetét tekintették át. Kordás László a versenyszféra, Földiák András a közszféra dolgozóinak és nyugdíjasainak helyzetét ismertette, külön kiemelve, hogy a közszférában 2008 óta nem volt általános béremelés, ami a nyugdíjba vonulók nyugdíját érezhetően csökkenti.

EMLÉKEZTETŐ

A FERPA főtitkárának budapesti látogatásáról

A FERPA 7. kongresszusán, Budapesten megválasztott új főtitkár, Carla Cantone asszony a MASZSZ és a SZEF meghívására 2016 február 9-10-én rövid látogatást tett Budapesten.

Az első este közös vacsorán folytatott megbeszélést a két FERPA-tag szakszervezeti konföderáció elnökével, Kordás László MSZSZ elnökkel és Földiák András SZEF elnökkel, valamint a konföderációk nyugdíjasainak vezetőivel.

A megbeszélésen áttekintettük a nyugdíjasok magyarországi helyzetét, melynek egyik fő problémája a kormánnyal való párbeszéd hiánya. Kordás László a versenyszféra, Földiák András a közszféra dolgozóinak és nyugdíjasainak helyzetét ismertette, külön kiemelve, hogy a közszférában 2008 óta nem volt általános béremelés, ami a nyugdíjba vonulók nyugdíját érezhetően csökkenti.

Carla Cantone elmondta, hogy, az európai tagországokban is hasonlóan nehéz a nyugdíjasok élete, ezért is programjának kiemelt szempontja elsősorban az előzőeknél aktívabb, „láthatóbb” FERPA megjelenítés úgy az ETUC, mint az Európai Unió Bizottsága tekintetében.

Szerda délelőtt, a Parlamentben Kórózs Lajos országgyűlési képviselővel, az Országgyűlés szociális bizottságának alelnökével találkozott.

A megbeszélésen két javaslat került ismertetésre:

-          Ismeretes, hogy az Európai Parlament és Tanács a 2012. évet az Aktív Idősödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Évének nyilvánította. A kezdeményezés arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában minden eddiginél hosszabb ideig élnek az emberek, és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban. Ezek a tényezők lehetőségeket tartogatnak számunkra. Ennek megfelelően indítványoztuk, hogy a FERPA kezdeményezze egy európai idősügyi stratégia kidolgozását, amely a demográfiai trendek vizsgálatával, az idősek társadalmi megítélésével, annak megjelenítésével, a generációk közötti együttműködéssel és az élethosszig való tanulással foglalkozna, valamint évente konkrét cselekvési programok megvalósításával javítaná az idősek és nyugdíjasok helyzetét

-          Hozzunk létre az Európában szinte általános demográfiai kihívásokkal, az idősek helyzetével foglalkozó tudományos munkacsoportot, közös adatbankot, melyet a FERPA koordinálna. Ehhez a magunk részéről minden segítséget  megadunk.

Carla Cantone mindkét javaslatot pozitívan fogadta, és politikai programjába illeszthetőnek tartotta, mivel megítélése szerint ezek javíthatnák a FERPA ismertségét és elfogadottságát.

Ezt követően Kórózs Lajos a magyarországi politikai helyzetről adott átfogó tájékoztatást.

A főtitkár asszonnyal való további megbeszéléseinken még két további javaslatot tettünk.

-          Növelni szükséges a FERPA befolyását és tagjainak számát Európában. Ehhez azokban az országokban kell szervező munkát folytatni, ahol a FERPA nincs jelen, melyhez az aktív dolgozók szakszervezeteivel való kapcsolatrendszerünket kell igénybe venni és kétoldalú kapcsolatok létesítésével  mielőbb megkezdeni.

-          Szükségesnek tartjuk, hogy személyes kapcsolatot teremtsünk az EP képviselőivel és az európai női szervezetek vezetőivel, igénybe véve ehhez az európai parlamenti pártok nemzetközi kapcsolat rendszerét. Ígéretet tettünk, hogy megvalósításához az általunk ismert EP képviselőket is megkeressük.

Az eredményesség biztosítása érdekében javasoltuk továbbá, hogy kedvező fogadtatás esetén az egyes témaköröknek legyen személyes felelőse az Irányító Bizottságban.

Carla Cantone mindkét javaslatot elfogadta és megvalósíthatónak tartotta.

A délutáni programban találkozót szerveztünk a Nyugdíjasok Országos Képviseletének vezetésével, melynek során dr. Hegyesiné Orsós Éva és dr Talyigás Katalin bemutatták a szervezetet, ismertették működési nehézségeiket, többek között a kormánnyal való párbeszéd hiányát.

Ezt követően a SZEF és az MSZSZ Nyugdíjas Tagozatai elnökségi tagjaival volt találkozón

k, ahol lehetőség nyílt kérdések feltevésére és a FERPA tevékenységének és a következő időszak teveinek megismerésére.

A főtitkár asszony elégedetten nyilatkozott a budapesti látogatásán elhangzott javaslatokról, szerzett ismereteiről és ígéretet tett egy következő látogatásra, amelynek során több lehetősége lesz magyar nyugdíjasok szakszervezeteivel való ismerkedésére.

2016. február 11.

összeállította:   Juhász László és dr. Mayer Lajos