Oktatás tagozat TAGOZAT HÍREIA Pedagógusok Szakszervezetének közleménye a Pedagógusok Világnapjára

OKTATÁS ÁGAZATI TAGOZAT

A Pedagógusok Szakszervezetének közleménye a Pedagógusok Világnapjára

A Pedagógusok Szakszervezetének
K Ö Z L E M É N Y E

a Pedagógusok Világnapjára

Az Education International (EI), az oktatási ágazatban működő szakszervezetek legnagyobb föderatív szervezete, a Pedagógusok Világnapjára megfogalmazta a 2015 utáni időszak legfőbb célkitűzését:

Minden gyerek járjon iskolába, és mindegyikük részesüljön minőségi oktatásban!

Azt, hogy világszerte milyen óriási jelentőséget tulajdonítanak az oktatásnak, bizonyítja: az Education International célkitűzését Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is támogatja.

Magyarországon 16 éves koráig minden gyermeknek kötelező iskolába járnia, ám a minőségi oktatás nem mindegyikük számára biztosított. Ennek oka, hogy a 2013. szeptember 1-vel állami kézbe vett és az állam által felügyelt közoktatás nemhogy csökkentette volna, inkább növelte az esélyegyenlőtlenséget. Az önállóságuktól megfosztott iskolák, az új Nemzeti Alaptanterv, a kötelezően használandó tankönyvek, a felemásra sikeredett pedagógus életpálya-modell, a több tudást, jobb munkát figyelmen kívül hagyó új pedagógus bérrendszer, a kipróbálatlanul bevezetett új munkaszervezési forma, a pedagógusok minősítési rendszere a végrehajtókká lefokozott intézményvezetők és a pedagógusok számára is a minőségi munkát nem szolgáló, sokszor nehezen elviselhető helyzetet teremtett.

Minden nehézség ellenére azonban Magyarországon az iskolákban ma is folyik a tanítás. Ez – mint a magyar történelemben már oly sokszor láttuk – ma is az esküjükhöz, hivatásukhoz hű pedagógusoknak köszönhető!

A cél közös! Annak érdekében, hogy a magyar köznevelés rendszere a társadalom egésze reális elvárásainak, különösen a gyermekek, tanulók érdekeinek megfeleljen, elengedhetetlen és sürgős feladat – az érintettek teljes körű bevonásával – a rendszer zavartalan, zökkenőmentes és eredményes működéséhez annak átfogó felülvizsgálata.

Sok még a teendő!

Budapest, 2014. október 3.

Pedagógusok Szakszervezete