SajtóirodaSajtóanyagokÚjrakezdés - a Magyar Szakszervezeti Szövetség programja (2015-2019)

Újrakezdés - a Magyar Szakszervezeti Szövetség programja (2015-2019)

Újrakezdés
a Magyar Szakszervezeti Szövetség programja (2015-2019)
(Részlet)

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megalakításával új fejezet kezdődött a hazai szakszervezeti mozgalom történetében. Ez a történelmi pillanat megadja a mozgalom számára az újrakezdés lehetőségét.

Összefogásunk olyan határozottan vállalt alapértékeken nyugszik, mint a szolidaritás, az esélyegyenlőség, a demokrácia, a hazafiság, az európaiság, a jogállamiság, a pártsemlegesség.

A Szövetség előtt álló kihívás, hogy olyan szervezetet hozzon létre, amely dinamikus, és gyors reagáló képességgel rendelkezik. Ennek érdekében a programidőszak végére a következő feladatokat kell megvalósítanunk:

• kiemelt célnak tartjuk, hogy az ágazatokon belüli, és azok közötti együttműködéseket a szervezet keretein belül erősíteni tudjuk;
  • a Magyar Szakszervezeti Szövetség minden értelemben véve szolgáltató szakszervezetté válik, amely révén elősegíti, hogy ágazatai tagszervezetei egységes szolgáltatások nyújtására legyenek képesek, egy új információs rendszer kiépítésével közvetlenül a szakszervezeti tagokkal tudjon kapcsolatot tartani, és tudatos pénzügyi gazdálkodással megteremtse a kormányoktól független működés feltételeit;
  • a kormány által életben tartott, sokszor korlátozott jogkörű társadalmi párbeszéd fórumok mellett célunk, hogy megteremtsük az alternatív társadalmi párbeszéd rendszerét, ezáltal teremtsünk nyilvánosságot követeléseinknek, és javaslatainknak;
  • jelen leszünk az állásbörzéken, iskolai oktatásban, fiatalok rendezvényein (fesztiválokon), ahol aktív segítségnyújtással egy új szakszervezet képét kell mutatni;
  • kidolgozunk egy mentori programot, amely keretében az idősebb szakszervezeti tisztségviselők tapasztalataikat átadva támogathatják fiatal tagtársaikat;
  • kidolgozzuk a Magyar Szakszervezeti Szövetség Esélyegyenlőségi Programját, amelynek keretében meg kell azt is vizsgálni, hogy a női, és ifjúsági kvóta bevezetése hogyan valósítható meg a szervezet minél szélesebb rétegeiben;
  • szellemi műhelyeket hozunk létre, amelyek révén önálló szakmai javaslatok kidolgozására leszünk alkalmasak. A szétaprózódott szakértői bázist és a szakmai anyagok elérését egységesítjük;
  • a szakszervezeti tisztségviselői utánpótlás nevelés, valamint a meglévő tisztviselői kör képzése érdekében a Magyar Szakszervezeti Szövetség akár önállóan, vagy másokkal társulva létrehozza képzési központját.

A programidőszak során legfőbb célkitűzésünk a dolgozói szegénység felszámolása. Ez ugyanis aláássa a munkába vetett hitet, csökkenti az emberek demokrácia iránti elköteleződését, radikalizmushoz vezet, és legfőképpen növeli a lecsúszást, elszegényedést, kilátástalanságot. A belső működésben is meg kell jelennie a dolgozói szegénység elleni küzdelemnek (civil szervezetekkel való együttműködések, belső önsegélyező alapítványok, pénztárak). Példát kell mutatunk a tagság, a kormányzat és a társadalom felé.

A MASZSZ programjában megfogalmaztuk részletes szakpolitikai célkitűzéseinket, elvárásainkat. Ezek megvalósulásának figyelemmel kísérése érdekében kétévente elkészítjük ország jelentésünket, amely valós, a tényeken alapuló helyzetképet ad Magyarországról. Ezáltal fórumot teremtünk arra, hogy szembenézzünk a változásokkal, a kívánalmaink, követeléseink teljesülésével.

Budapest, 2015. február 27.

• A kormány a saját állampolgárai érdekeit figyelmen kívül hagyva hoz – általában minden egyeztetés nélkül – döntéseket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ilyen a lakástakarék-pénztári betétek állami támogatásának megszüntetése...