NŐI TAGOZAT OLDALAI

Mi a helyzet a nők elleni erőszakkal a munkahelyeken?

A nők elleni munkahelyi erőszakról készített felmérést az Idea Intézet. A válaszolók többsége úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt szexuális zaklatást a kollegáitól vagy feletteseitől, de ha igen, azt rendszerint az érintett elhallgatta.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozatának megbízása alapján az Idea Intézet készített felmérést a nők elleni munkahelyi szexuális zaklatásról, s a kutatás egyik kiemelt kérdése volt, hogy amennyiben történik erőszak, mennyire jellemző az eset jelentése, s elgondolkodtató, hogy ez érintettek jelentős része akkor sem beszélt erről, ha tapasztalt ilyet. Így erősen feltételezhető, hogy nemcsak a magánéletben, hanem a munka világában is nagyfokú lehet az erőszakos cselekmények esetében a látencia.

Fontos adata a kutatásnak, hogy a legtöbben közvetlen főnöküket tájékoztatták, ha elszenvedői vagy tanúi voltak a munkahelyi szexuális zaklatásnak. Arra a kérdésre, hogy az eset kivizsgálása után volt-e negatív következmény, amellyel az elkövetőnek vagy a jelentéstevőnek kellett számolnia, a válasz mindkét esetben is-is volt. Kulcsszereplők a felettesek, vezetők: számukra érzékenyítő képzéseket kell tartani, hogy megfelelő módon kezeljék az ilyen helyzeteket.

Arra a kérdésre, hogy van-e működő szabályozás a szexuális erőszak területen a munkahelyén, a válaszadók 66 százaléka nem tudott válaszolni. Sem azt nem tudják, hogy a meglévő szabályozás az egész ágazatra érvényes-e, sem arról nincs ismeretük, hogy a kollektív szerződés foglalkozik-e ezzel a kérdéssel.

A hatályos törvényeket, jogszabályokat a válaszadók 46 százaléka nem ismeri, és azoknak egy részét is csak 41 százalékuk. A létező programok ezen a területen rendkívül ritkák: a válaszolók mindössze négy százaléka tudott ilyenről a saját munkahelyén.

Egyébként még az sem világos, hogy a nők mit tekintenek szexuális zaklatásnak. A válaszolók öt százaléka ennek tekinti egy italra történő meghívást, 19 százalék a vonzó külsőre történő utalást, 45 százalék a női mell bámulását. Amiben viszont csaknem teljes a konszenzus: a szexuális kapcsolatra történő felhívást szinte mindenki zaklatásnak tartja.

A kutatás eredményeit itt olvashatják.

A munkavégzés közben, a munkahelyen bekövetkező erőszak elviselése – bárki is lépjen fel mások emberi méltóságát sértő módon – nem kötelező „része” a munkavállaló fizetésének. Ezért nem is kell eltűrni azt!

Bővebben: Meghívó „Az erőszak és a zaklatás nem része a fizetésnek!” címmel szervez konferenciára

A bérkülönbség – nem csak pénz, avagy alternatív érdekegyeztetés

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozata elfogadhatatlannak tarja, hogy kevesebbet fizetnek a munkájáért pusztán azért valakinek, mert nő, különösen annak tükrében, hogy az EU 2014-ben tett egy ajánlást a probléma kezelésére. 2018 áprilisa van, és semmi nem történt ebben az ügyben, s úgy tűnik, hogy nem is fog.

A témában április 24-én 10 órától konferenciát szerveznek, amelynek helyszíne a Kőleves Vendéglő (Budapest 1075, Kazinczy utca 41.).

A meghívó és a részletes program innen letölthető.

Digitalizáció, robotizáció és a NŐK

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata, a munkavállaló nők XVII. konferenciáján, a Digitalizáció, robotizáció és a NŐK témát tette a középpontba.

Bővebben: Digitalizáció, robotizáció és a NŐK

BESZÁMOLÓ MASZSZ NŐI KONFERENCIA (2017. június 11-12-13)

KAMPÁNY hogy végre a társadalom is észrevegye és a kormányzat is reagáljon

A Magyar Szakaszervezeti Szövetség Női tagozata három napos konferenciára hívta meg a tagozat tisztségviselőit mely során megtartotta az alapítói tagok értekezletét is.

Az első nap elemeztük, értékeltük a Bérkülönbség – nem csak pénz kampányt. Levontuk a következtetéseket, megvitattuk a tapasztalatokat. Az előadások 13 helyszínen az ország több pontján kerültek megrendezésre közel 400 résztvevővel.

Bővebben: BESZÁMOLÓ MASZSZ NŐI KONFERENCIA (2017. június 11-12-13)