Ipari tagozatTAGOZAT HÍREI Nyílt levél Magyarország Miniszterelnökéhez

IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

Nyílt levél Magyarország Miniszterelnökéhez

vasasNyílt levél Magyarország Miniszterelnökéhez!
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Nagy figyelemmel és várakozással hallgattuk évértékelő beszédét és örömmel tapasztaltuk, hogy végre a kormány is a Vasas Szakszervezeti Szövetség céljaival megegyező irányba akar elmozdulni, amikor Ön arról beszélt, hogy:
„A következő éveknek a mindennapi dolgozó, keményen dolgozó emberekről és családjaikról kell szólniuk.”

„Sokat tettünk már az érdekükben, de még többre van szükségük. Most azokat az embereket kell segítenünk, akik nemcsak szeretik Magyarországot, de dolgoznak és dolgozni akarnak érte. Az ő útjukból kell most eltakarítani az akadályokat.”

„És ezért próbálunk tető alá hozni egy hosszabb távú béremelési programot a munkaadók és a munkavállalók között. Remélem, a kamarák és a szakszervezetek képesek lesznek erre. És persze meg is kell védeni őket. Ebben már van komoly tapasztalatunk.”

„Azokról beszélek, akik nap, mint nap keményen dolgoznak, hogy eltartsák a családjukat, kifizessék a számlákat és az adót, tisztességben felneveljék a gyermekeiket. Azokról beszélek, akik nélkül az ország nem juthat soha semmire. Olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek megkönnyítik ezeknek az embereknek az életét.„

”Azt akarjuk, hogy mindenki, aki dolgozik, meg tudjon, egyre könnyebben tudjon megélni a munkájából. Azt akarjuk, hogy ne csak a szükségét, hanem az értelmét is lássák a munkájuknak, hogy hosszabb távon is tudjanak tervezni.”

A fentiek megvalósításához a Vasas Szakszervezeti Szövetség érdemi partner kíván és tud lenni, de ennek a teljesség igénye nélkül az alábbi feltételei vannak:

• A teljesen szétvert, kiürített országos érdekegyeztetés rendszere kerüljön rendezésre.
  • Az Ön szavával megnevezett „keményen dolgozó embereket” sújtó kormányintézkedések kerüljenek módosításra, mint például:
  • a munkanélküli ellátások idejének és összegének drasztikus csökkentése,
  • a munkabér 150.000 Ft feletti részének különadó alá vonása,
  • a korábban adómentes minimálbér SZJA-val terhelése,
  • magánnyugdíj vagyon államosítása,
  • a rokkantsági nyugdíjasok felülvizsgálata miatti meghurcolás, megélhetésük veszélybe sodrása, a közgyógyellátás és a méltányossági ápolási díj megszüntetése. ami eddig terheket vett le az egészségügyről,
  • korábban a foglalkoztatást segítő eszközök – mint pl. az előrehozott nyugdíj, a korengedményes nyugdíj - valamint a korkedvezményre jogosító idő megszerzésének, mint lehetőségnek a megszüntetése, minden átmenet nélkül,
  • az új Munka törvénykönyve, amely kiszolgáltatottabbá tette és anyagilag is megrövidítette a munkavállalókat (pl. a megszakítás nélküli munkaidő-beosztásban, nehéz körülmények között dolgozók pótlékának megszüntetése vagy a szabadságnapok betegség miatt csökkentése sok család anyagi helyzetét rontotta, a szakszervezeti jogok megnyirbálása),
  • a cafeteria kedvezményes adózású keretének 200.000 Ft-ban történő behatárolása, az ezen felüli elemek adóterhelésének növelése, ezáltal az öngondoskodás és a munkáltatói támogatás csökkenése,
  • a korábbi 18.000 Ft-os étkezési adómentes támogatás 8.000 Ft-ra csökkentése,
  • Legyen kormányzati program arra, hogy a munkából Magyarországon lehessen megélni és ne menjenek külföldre a gyermekeink, a munkatársaink, az orvosaink és sok más szakmát kiválóan ismerő magyar munkás, akik hiányát a későbbiekben több korosztály szenvedi meg, ezt nem oldja meg a bölcsődei férőhely bővítése és a GYED extra bevezetése,
  • Az iskolai és szakmunkás képzés a fiatalok megélhetését, jövőjét szolgálja.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Bízva abba, hogy „keményen dolgozó emberek” és azok családjairól valóban gondoskodni kíván a kormány és ennek érdekében a szavakat tettek fogják követni, amelyek jelentős javulást eredményeznek a megélhetésükben.

Mi, Vasasok a kormány és az érdekképviseleti szervezetek közötti korrekt együttműködéshez ajánljuk fel a közreműködésünket.

Vasas Szakszervezeti Szövetség
Balogh Béla