IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

Öngondoskodás

Az önkéntes nyugdíjbefizetések adócsökkentését követeli a VDSZ

Csökkentsék az önkéntes pénztárak befizetéseit sújtó adót, legyen mindenki számára korlátlanul elérhető a saját egyéni nyugdíjszámlája, s haladéktalanul kezdjen el kidolgozni a kormány egy korszerű, rugalmas nyugdíjrendszert – követeli közleményében a vegyipari szakszervezet (VDSZ) annak kapcsán, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy tanácskozáson az idős korra való öngondoskodás fontosságát hangsúlyozta. A VDSZ kész azonnal a kormány asztalára tenni egy komplett korhatár előtti nyugdíjrendszerre vonatkozó javaslatot.

Kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél Varga Mihály  nemzetgazdasági miniszternek egy szakmai konferencián tartott  beszédének az öngondoskodásról szóló hosszas fejtegetése. A vegyipari  szakszervezet álságosnak tartja Varga állítását, miszerint a kormány
szükségesnek tartja az öngondoskodás lehetőségének a megteremtését. Székely Tamás, a VDSZ elnöke emlékeztet: éppen ez a kormány 2011-ben  mintegy hárommillió magánnyugdíjpénztári tagot fosztott meg az  öngondoskodás lehetőségétől azzal, hogy lenyúlta a háromezer milliárd  forintnyi befizetett vagyont, s egyetlen tollvonással megszüntette a rendszert. És még ez sem volt elég, továbbfeszítette a húrt azzal, hogy miután az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseket a munkavállalók béren kívüli juttatásként is megkaphatják a munkaadótól, 2015 óta „halálra” adóztatja azt – véli az elnök. Azt, hogy az időskorról való gondoskodás mennyire fontos az  embereknek, éppen a VDSZ-nek nem kell elmagyarázni, hiszen a  magán-nyugdíjpénztári megszüntetés idején 40 ezer egykori tag  jogfenntartó nyilatkozatát helyezte letétbe, s elsőként kezdeményezte  a munkáltatóknál, hogy alapítsanak közösen önkéntes pénztárakat, s ez számos helyen meg is valósult.

A mintegy 30 ezer tagot képviselő szakszervezet elnöke az előzmények  ismeretében határozottan úgy véli, Varga Mihálynak és a kormánynak az  öngondoskodás üres tömjénezésével az a célja, hogy elterelje a figyelmet egy rugalmas nyugdíjrendszer megalkotásának az égető szükségességéről. A VDSZ felhívja a figyelmet: a szakszervezetek nem felejtik el, hogy a kormány ezzel adós a munkavállalóknak, s minden eszközt bevetve követelik a közös szakmai munkát. A VDSZ azonban nemcsak követel, hanem teljesít is: bármikor kész újra a kormány  asztalára tenni egy kész rugalmas nyugdíjrendszerre vonatkozó koncepciót. A szakszervezet elvárja, hogy a kormány vegye komolyan a követelést, amelyet több százezer érintett munkavállaló nevében  közvetít az érdekvédelem.

A VDSZ elnöke felháborítónak tartja azt is, hogy az egyéni  nyugdíjszámlákat – amelyeket éppen a magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetése után ígért az állam – csak azok láthatják, akik ügyfélkapus azonosítóval rendelkeznek, ráadásul csak korlátozott időszakra vonatkozóan. Székely szerint ezt azonnal fel  kell oldani, s egy könnyebb, mindenki számára elérhető megoldást kell kidolgozni. Így ugyanis milliókat zár el a kormány attól, hogy tisztában legyen a saját számlája egyenlegével, az eddigi munkaviszonyból származó befizetések összegével.