IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

Mártírjainkra emlékeztünk

A II. világháború rengeteg áldozattal járt. Több mint 50 millió embertársunkat vesztettük el.  Közöttük nagyon sok szakszervezeti tag, bizalmi, vezető áldozta fel életét az embertelenséggel szemben, a jó védelméért. A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Könnyűipari Tagozata rájuk emlékezve tartott 2015. november másodikán koszorúzási megemlékezést a székházban felállított emléktáblánál.

A világégést követően számosan fogtak össze és kezdték újjáalakítani a szakszervezet mozgalmat. 1947-ben már sokan jelentkeztek a Bőripari Szakszervezet Dob utcai székházában és nagy lelkesedéssel indították el az érdekvédelmi munkát, egyre szélesebb kört bekapcsolva a mozgalomba.
Voltak azonban, akik nem jelentkeztek. Sem akkor, sem később, soha többé. Ők azok a szaktársak voltak, akiknek a nevét erre a márványtáblára felvésték. Tőlük a háború borzalmai elvették, hogy lássák gyermekeik fejlődését, felnövését, unokáik megszületését, a boldogságot, az életet!
Ha most látnák itt utódaikat, biztosan büszkék lennének rájuk. Joggal, de vajon ránk, szakszervezeti utódaikra mennyire lennének büszkék? Mi történt a legutóbbi egy-két évtizedben? A negyedszázaddal ezelőtti rendszerváltás rövid időn belül felemésztette a nagyüzemi termelést, a nagy kollektívákat, a közel 100%-os szervezettséget a mozgalomban.
A közös érdek, az ország újjáalakítása talán kicsit elaltatott minket, mert amikor beütött a nagy szabadság - nem tudtunk mit kezdeni vele!
Önöknek, akik sosem féltek a tettektől, csak a tehetetlenségtől, vajon mit cselekedtek volna?
Mi mentettük a menthetőt! Mást nem tudtunk tenni.
Kihúzták a lábunk alól a talajt és nem nagyon ismertük a túlélés módszereit. Ezt Önöktől kellett volna eltanulni, de nem gondoltuk, hogy még szükség lesz rá.
A szakma sem tudott már a régi szintre fejlődni, egyre zsugorodott. Örültünk, ha azt a 4-5 egységet meg tudtuk őrizni, amelyek megmaradtak az átalakulás során.
Számba vettük, hogy mikor tudunk többet nyújtani a megmaradt tagságunknak. Ha egyedül maradunk, vagy csatlakozunk egy nagyobb, erősebb szervezethez?
Önök mit választottak volna? Remélem, hogy egyetértenének döntésünkkel és remélem, hogy tényleg jól döntöttünk. Kis bizonyítéka ennek a mai nap is, amikor bányászok, textilesek és még számos szakma képviselőivel közösen rójuk le kegyeletünket.

Itt vagyunk, virágokkal a kezünkben, jöttünk fejet hajtani, emlékezni, megköszönni az Önök áldozatát! Erőt meríteni, mert Önök örök példaként állnak előttünk, tisztességből, emberségből, helytállásból.
Önök velünk, bennünk és utódainkban élnek tovább.

(Cseh Zsuzsa megemlékező beszéde)