Ipari tagozatTAGOZAT HÍREI Két év után pénzt kaptak végre az EVM dolgozói

IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

Két év után pénzt kaptak végre az EVM dolgozói

VDSZ: lezárult egy felháborítóan drámai történet

Két év után pénzt kaptak végre a bérgarancia alapból és a munkaügyi papírjaikhoz is hamarosan hozzájutnak a csődbe ment EVM Zrt. dolgozói. Igaz, az átlagosan nettó 700 ezer forint egy évnyi munkadíjat sem fedez, de ezzel legalább véget ért 90 ember hosszú drámája.  A vegyipari szakszervezet (VDSZ) a gyár két évvel ezelőtti emlékezetes blokádja óta segítette őket. A tapasztaltak alapján a VDSZ elnöke a Bérgarancia Alap rugalmasabb működtetését követeli.

A tervezettnél kicsit később és a reméltnél jóval kevesebb pénzt kaptak az EVM Háztartás-vegyipari és Kozmetikai Zrt. dolgozói, mégis mind a csaknem 90 ember felsóhajthat: véget ért a több mint kétéves rémálom. A Bérgarancia Alapból fizették ki őket, dolgozónként átlagosan nettő 700 ezer forintot, s munkaügyi papírokhoz is juthatnak végre, ami azt jelenti, hogy újra legálisan vállalhatnak munkát. Eddig ugyanis nem tehették, hiszen – mint arról az elmúlt években többször is beszámoltunk –,  az egykor a WU2 sampont és az Ultra tisztítószereket is gyártott cég tulajdonosai szó nélkül faképnél hagyták őket, vitték a pénzüket és a papírjaikat is. Ügyvédjük útján – kihasználva a jogi lehetőségeket – állásidőre kényszerítettek csaknem 90 embert – emlékeztet Székely Tamás, a dolgozókat végig képviselő vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke. A magukra hagyott embereket a szakszervezet karolta fel, egyebek között a VDSZ segítségével vették blokád alá két évvel ezelőtt, 2014 elején a gyárat, hogy kényszerítőeszközként megakadályozzák a gépek elszállítását. Bár a blokád sikeres volt, a gépeket akkor nem vitték el, a dolgozók nem sokra mentek vele, mert később a NAV tette rá a kezét. Azóta, tavaly év végéig – a cég felszámolásának kezdetéig – állásidőn voltak, amiért az elmúlt két évben egyetlen fillért sem kaptak, s munkaügyi papírok nélkül azok sem tudtak elhelyezkedni, akiknek lett volna rá lehetőségük.
Székely emlékeztet: a VDSZ a kezdetben tüntetést szervezett a tulajdonost képviselő ügyvédi iroda elé, s feljelentések, beadványok sokaságával bombázta az igazságszolgáltatás különböző fórumait, mire tavaly év végén megkezdődött a cég felszámolása. Ekkortól felgyorsultak az események, a szakszervezet és a felszámoló cég - TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt – közötti egyeztetés eredményeként a dolgozók a napokban megkapták az átlagosan nettó 700 ezer forintot. Hogy az eljárás a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban befejeződjön, a 85 ember közös megegyezéssel vált meg a cégtől.
Bár a vegyipari szakszervezet korábban is segített már ilyen ügyben – évekkel ezelőtt a piszkei papírgyárnál is kísértetiesen hasonló eset történt – Székely mégis döbbenetesnek tartja a történteket, s főként azt, hogy a megoldásra évekig kellett várni, miközben családok tucatjainak a megélhetése forgott kockán, ezalatt a cégnél gyártott márkáit kijátszva más cég a mai napig gyártja a népszerű termékeket.  Az elnök szerint ezért ismét a törvényhozáshoz kell fordulni, hogy a Bérgarancia Alap ilyen esetekben azonnal elérhető legyen a kiszolgáltatott helyzetbe került dolgozók számára. A szakszervezet, ha kellett tárgyalt, ha kellett blokád alá vette a céget, végig küzdött a dolgozók jogos követeléséért - összegezte az elmúlt több mint két évet Székely.