IPARI ÁGAZATI TAGOZAT

VDSZ: Balesetveszélyes munkahelyek

Szigorúbb ellenőrzési rendszert!

Baleseti szempontból egyre veszélyesebbek a munkahelyek - véli a legnagyobb ipari szakszervezet a saját tapasztalataira, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi ellenőrzéseinek a napokban megjelent, lesújtó tartalmú jelentésére hivatkozva. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) a teljes munka-egészségügyi és munkavédelmi rendszer sürgős felülvizsgálatát, valamint az ellenőrzések korábbi, hatósági szinttel azonos színvonalra való emelését követeli, mielőtt még munkahelyi tragédiák sora indulna el.

Súlyos hiba volt a korábbi hatósági munkavédelmi ellenőrzéseket mindössze egy minisztériumi főosztály hatáskörébe adni, mert az egyébként sem rózsás munkavédelmi helyzet csak tovább romlott azóta, amióta megszüntették az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget – írja közleményében a VDSZ. A legnagyobb ipari szakszervezet elnöke, Székely Tamás emlékeztet: a VDSZ többször is jelezte: munkavédelmi szempontból súlyos gondok és helyenként életveszélyes hiányosságok vannak, s félő, hogy ezek előbb, utóbb visszafordíthatatlan tragédiákhoz vezetnek. A szakszervezet annak kapcsán figyelmeztet újra, hogy kiderült, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztálya tavaly, a korábbi hatóságinál jóval ritkább ellenőrzések során is súlyos gondokat tapasztalt, ráadásul a górcső alá vett cégek zöménél, 81,7 százalékuknál. Ez azt jelenti, hogy 100-ból 82 munkahelyen dolgoznak baleset- vagy akár életveszélyes körülmények között az emberek – szögezi le az elnök. Székely szerint a katasztrofálisan rossz helyzet miatt sürgősen, amíg nem késő felül kell vizsgálni a teljes munkavédelmi felügyeleti rendszert, s a jelenleginél sokkal gyakrabban és szigorúbban kell ellenőrizni az előírások betartást.

A szakszervezet szerint azonban a munka-egészségügyi rendszerrel is komoly gondok vannak. Nálunk ugyanis, más országokkal ellentétben a munkáltató által fizetett orvos vizsgálja a dolgozók alkalmasságát, s egy személyben dönt sorsokról, arról, hogy valaki alkalmas-e az adott munkára továbbra is vagy a munkaadó kedvére téve nem betegállományba vagy regenerálódni küldi, hanem alkalmatlanságra hivatkozva rövid úton eltanácsolja a cégtől a szerencsétlen munkavállalót. De az sem jobb megoldás,  ha az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozókat egy átfogó szűrés előtt pihenni küldik néhány napra, hogy mire elvégzik az előre jelzett egészségügyi ellenőrzést, minél jobban kitisztuljon a dolgozók szervezetéből a munka során szerzett, az egészségre ártalmas szennyeződés.

Székely szerint ezek a módszerek más EU-s országokban elképzelhetetlenek. A szakszervezet ezért a teljes rendszer mielőbbi felülvizsgálatát és módosítását követeli. A VDSZ-nek ebben a témába többéves tapasztalata van, számos szakmai javaslatot is készített a változtatásra, amelyeket kész egy komoly egyeztetés keretein belül a döntéshozókkal is megismertetni.